Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Actueel

Heupdysplasie (HD) bij honden

Binnen het Universitair Dierenziekenhuis worden veel honden met heupdysplasie behandeld: een veelvoorkomende orthopedische aandoening die leidt tot veel pijn en aantasting van de kwaliteit van leven. Bij heupdysplasie is de heupkom onvoldoende diep en de aansluiting tussen heupkop en heupkom te los, wat leidt tot gewrichtsslijtage en artrose.

Heupprothese

De faculteit Diergeneeskunde werkt regelmatig samen met organisaties die onze chirurgen helpen om optimale zorg te leveren. Sinds kort is chirurg Sarah van Rijn geaccrediteerd door KYON om hun heupprothesesysteem te plaatsen bij patiënten. Van Rijn: “Voor honden die pijn en kreupelheid hebben door artrose in de heupen is er vaak geen andere optie dan het plaatsen van een heupprothese. Met dit vervangende gewricht worden de patiënten pijnvrij en keert hun kwaliteit van leven terug.” Doordat Sarah van Rijn en Björn Meij deze ingrepen samen uitvoeren kan het Universitair Dierenziekenhuis zo hoog mogelijke kwaliteit van zorg te leveren.

3D-heupimplantaat

Daarnaast kunnen jongere dieren met heupdysplasie behandeld worden met behulp van titanium 3D-heupimplantaten. Bjorn Meij vertelde vorig jaar bij RTV Utrecht over huisdieren met deze implantaten, die op maat worden geprint. Bekijk de aflevering hier terug.