Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Heupdysplasie (HD) bij de hond

Wat is het

Heupdysplasie (HD) komt veel voor bij zowel de hond als de mens. Het is een orthopedische aandoening die leidt tot kreupelheid, veel pijn en aantasting van de kwaliteit van leven. Bij HD is de heupkom onvoldoende diep en de aansluiting tussen heupkop en heupkom te los. Dit leidt tot gewrichtsslijtage, oftewel artrose.

Oorzaak

Heupdysplasie is een erfelijke aandoening, waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen. HD kan zowel bij jonge als oude honden verschijnselen geven.

Verschijnselen

De verschijnselen zijn kreupelheid van een of beide achterpoten, moeite met opstaan of springen, veel liggen en pijn.

Voor het stellen van de diagnose voeren wij een uitgebreid lichamelijk (kreupelheids-)onderzoek uit.

Ook worden er röntgenfoto’s gemaakt van de heupgewrichten door specialisten van de afdeling Diagnostische Beeldvorming.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de heupdysplasie is het mogelijk een heupoperatie uit te voeren. Er zijn verschillende mogelijkheden:

3D-geprinte heupimplantaten
Jongere dieren met heupdysplasie waarbij nog niet teveel artrose aanwezig is, kunnen binnen ons Universitair Dierenziekenhuis behandeld worden met behulp van 3D-geprinte heupimplantaten.

Het toepassen van een 3D-heupimplantaat vergroot de heupkom zodat de heupkop weer een overkapping heeft en niet meer uit de heupkom kan schieten.

Het implantaat is van het materiaal titanium; een metaal dat veel gebruikt wordt in de orthopedie en (dier)geneeskunde. Een groot voordeel is dat je dit materiaal op maat kunt printen.

Kyon heupprothese
Wanneer er sprake is van dusdanig veel slijtage en artrose dat enkel ondersteunende therapie niet meer werkt, kan het gehele heupgewricht vervangen worden door een kunstheup. We plaatsen de Kyon heupprothese, waarbij zowel de heupkop als de heupkom worden vervangen door een implantaat.

Verwijderen van de heupkop bij kleine honden

Bij kleine honden met HD (<10-15kg) is het een optie om de heupkop chirurgisch te verwijderen en niet te vervangen door een implantaat. Hiermee wordt het pijnlijke bot-bot contact weggenomen. Honden kunnen daarna pijnvrij functioneren. Bij grotere honden is deze ingreep minder succesvol.

Ondersteunende therapie

Als er niet voor operatie gekozen wordt, kan de ondersteunende behandeling gericht worden op het verminderen van artrose-pijn.

Nazorg bij een operatie

Na een operatie aan de heup (3D-geprinte implantaten en heupprotheses) volgt een revalidatie-traject. In de eerste zes weken na de operatie moet de hond zeer rustig worden gehouden, het liefst in een bench of kleine ruimte; er mag meerdere keren per dag aan de lijn gewandeld worden. De eerste twee weken is dit 5-10 minuten per wandeling, in week 6 is dit opgebouwd naar 20-25 minuten per wandeling. Plotse bewegingen, zoals springen, spelen en uitglijden moeten worden voorkomen. De revalidatie kan worden ondersteund met fysiotherapie en/of hydrotherapie.

De hond krijgt pijnstilling mee en, indien nodig, medicatie om rustig te worden.

Voor contact en de behandeling van heupdysplasie bij uw hond of kat, kunt u terecht bij de polikliniek Orthopedie-Neurochirurgie van de afdeling Chirurgie.

Voor onderzoek waarin de faculteit Diergeneeskunde en het UMC Utrecht samenwerken, zijn we op zoek naar honden met heupdysplasie. Lees daarover meer in onze onderzoeksoproep van 3DHIP. Bij de oproep vindt u ook een uitzending van RTV Utrecht over dit onderzoek van prof. dr. Björn Meij en zijn team.