5 tips om blessures bij paarden te voorkomen
Hoe kun je blessures bij paarden voorkomen? “Het helpt als problemen in een vroeg stadium herkend worden. Als paardeneigenaren bijvoorbeeld dagelijks de pezen en wervelkolom van een paard nalopen, kunnen ze problemen eerder signaleren en voorkom je dat er extra problemen [blessures, red.] ontstaan”, zegt dierenartsspecialist Morgan Lashley van de Universiteitskliniek voor Paarden.
5 tips om blessures bij paarden te voorkomen
Wat kunnen paardeneigenaren doen om (extra) problemen bij paarden te voorkomen? Lees hieronder 5 praktische tips van Morgan Lashley om blessures bij paarden te voorkomen:
1. Voel dagelijks de spieren van hals en rug na
Voel met een vlakke hand met lichte druk over de spieren van de hals en rug en let op zwellingen, warmte, spierspanning en de reacties van je paard. Let verder tijdens het poetsen op eventuele reacties van je paard bij de hals of rug.
2. Noteer veranderingen in gedrag
Reageert je paard ineens anders bij het poetsen of opzadelen? Of vindt hij een oefening met het rijden ineens moeilijk die normaal altijd goed ging? Neem deze signalen dan serieus. Het kan zijn dat de achterliggende oorzaak vanuit pijn of ongemak komt.
3. Voel dagelijks de pezen van je paard na
Peesproblemen zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij paarden. Het is heel belangrijk dat je de pezen van je paard elke dag goed navoelt, zodat je kleine veranderingen snel opmerkt en daarmee erger voorkomt. Voel elke dag tijdens het poetsen de pezen van je paard na. Let hierbij op zwellingen, warmte en de reacties van je paard. Het laatste kun je het beste doen bij het opgenomen been, omdat je dan de pees lichtjes in kan duwen.
4. Maak een trainingsschema met voldoende variatie en herstelmomenten in type training
Een veelgemaakte fout in trainingsschema’s is dat er te vaak dezelfde onderdelen getraind worden en in dezelfde intensiteit. Op deze manier kun je dan zowel te weinig trainingsprikkel hebben (je trainingsprikkel is niet intensief genoeg) én je geeft te weinig herstel tussen de trainingen. In de training is het goed om voldoende variatie te hebben. Variatie in het type training en intensiteit van de training, maar ook variatie van de bodem en omgeving. Op deze manier houd je je paard lichamelijk meer gezond en geef je hem met name mentaal ook meer uitdaging.
5. Zorg voor een goede core-stability van je paard
De core-stability oftewel de rompstabiliteit is essentieel om goed te kunnen functioneren in beweging, zeker wanneer een paard een ruiter moet dragen. Er zijn veel oefeningen om deze te trainen, we geven je hieronder een aantal voorbeelden. Let op: is je paard gevoelig in zijn hals of rug of reageert hij gevoelig op de oefening? Overleg dan eerst met de dierenarts voor je deze oefeningen verder uitvoert.
- Schoft lift. Sta naast je paard met je hoofd richting de schoft. Midden onder de buik (op de plek van de singel) zit een reflexpunt. Druk met je nagels op dit punt (beide handen tegelijkertijd) tot je paard omhoog komt met zijn schoft. Elk paard reageert anders op druk op deze reflexpunten, dus begin met weinig druk en test hoeveel druk je paard nodig heeft. Laat je paard rustig omhoog bewegen en probeer de houding een aantal seconden vast te houden. Herhaal 5-6 keer. Deze oefening mag dagelijks uitgevoerd worden.
- Bekken kantelen. Sta (voorzichtig) schuin achter je paard en leg je handen een handbreedte van de staartwortel op de hamstrings. Geef lichte druk met de nagels van je beide middelvingers tot je paard zijn bekken kantelt en rug opbolt. Soms werkt dit makkelijker wanneer je met je nagel een lijn naar beneden trekt. Elk paard reageert anders op druk op deze reflexpunten. Begin met weinig druk en test hoeveel druk je paard nodig heeft. Probeer je paard gecontroleerd naar een maximale positie te laten liften en houd die positie enkele seconden vast. Herhaal 5-6 keer. Deze oefening mag dagelijks uitgevoerd worden.
- Hals-stretch zijwaarts. Ga met je rug tegen de schouder van je paard staan. Leg je buitenhand op de buitenkant van het halster. Met je binnenhand lok je je paard met een snoepje of wortel om je heen. Corrigeer wanneer je paard dreigt te verkantelen. Door de hand met het snoepje recht onder het hoofd te houden en met je buitenhand het hoofd te begrenzen. Probeer je paard een aantal seconden in deze positie te houden. Herhaal de stretch 5-6 keer. Deze oefening kun je 5x per week uitvoeren.
- Hals-stretch schuin. Sta naast het voorbeen van je paard met je hoofd richting de achterhand van je paard. Beweeg je hand met wortel/snoepje richting de kogel van het achterbeen (de meeste paarden komen niet tot het achterbeen). Let op dat je paard zijn hoofd niet teveel kantelt, hij mag zijn oren niet richting de grond draaien. Probeer je paard een aantal seconden in deze positie te houden. Herhaal de stretch 5-6 keer. Deze oefening kun je 5x per week uitvoeren.
- Hals-stretch diep. Sta naast de schouder van je paard met je hoofd richting het hoofd van je paard. Houd je hand met een wortel of liksteen tussen de voorbenen van je paard, aan de achterzijde van de kogels. Zodra je paard op deze hoogte is, beweeg je je hand rustig verder naar achter (richting de staart). Je paard zal nu zijn rug ook opbollen en sommige paarden buigen één of beide voorbenen. Probeer je paard een aantal seconden in deze positie te houden. Herhaal 5-6 keer. Deze oefening kun je 5x per week uitvoeren.
Blessures bij paarden voorkomen? Lees meer:
Lees het artikel: Revalidatie verhoogt succes van therapie en vermindert kans op terugval, uit magazine Vetscience, april 2024, faculteit Diergeneeskunde.
Revalidatie bij paarden na een operatie of behandeling (nieuws op diergeneeskunde.nl).
Neem contact op met de kliniek en maak een afspraak.