Oogtumoren
Oogtumoren bij paarden kunnen voorkomen op meerdere locaties: achter het oog, in het oog zelf of op het oogslijmvlies (derde ooglid). Deze laatste variant zien we het meeste en staat bekend als een plaveiselcelcarcinoom. De oorzaken variëren per aandoening, maar bij plaveiselcelcarcinomen speelt blootstelling aan UV-licht een rol.
Een plaveiselcelcarcinoom is herkenbaar aan een rode of bloemkoolachtige zwelling op het oogslijmvlies en mogelijk slijmige of pusachtige ooguitvloeiing. Soms gaat dit gepaard met pijn, herkenbaar aan knijpen van het oog.
Plaveiselcelcarcinomen kunnen in sommige gevallen operatief worden verwijderd, waarbij de aanpak afhangt van de locatie en omvang van de tumor. Na verwijderen van een tumor is het belangrijk om de eerste tijd goed in de gaten te houden of de tumor niet terugkomt.
Oogtumoren bij paarden kunnen voorkomen in twee varianten/locaties:
- Allereerst achter het oog of in het oog. Deze vorm komt niet regelmatig voor.
- Ten tweede in het oogslijmvlies of derde ooglid (plaveiselcelcarcinoom). Bij uitgebreide vormen kan zelfs het hoornvlies mee doen. Plaveiselcelcarcinomen worden vaker gezien bij Haflingers.
Oorzaken van een oogtumoren
De oorzaak van tumoren achter het oog is niet bekend. Bij tumoren van het oogslijmvlies spelen zowel genetische factoren (het Haflingerras) als blootstelling aan Uv-licht bij ongepigmenteerde oogleden een rol.
Verschijnselen van een oogtumor
Een tumor achter het oog drukt het oog langzaam naar buiten. Een plaveiselcelcarcinoom is te herkennen aan een rode of bloemkoolachtige zwelling op het oogslijmvlies en vaak wat slijmige of pusachtige ooguitvloeiing.
Diagnose: oogtumor
Om duidelijker te maken of er sprake is van een tumor achter of in het oog kan gebruik worden gemaakt van echografisch onderzoek of zelfs een CT scan van het hoofd. Deze onderzoeken gebeuren vaak bij het staande paard met behulp van sedatie. Wanneer het gaat om een eventueel plaveiselcelcarcinoom vast te stellen worden wat cellen van het bultje afgenomen door er met een klein borsteltje over heen te wrijven. Dit kan bij het staande gesedeerde paard en lokale verdoving.
Behandeling van oogtumoren
Bij een tumor achter het oog of in het oog wordt besloten om, afhankelijk van de ernst van de situatie, het oog te verwijderen of om niet te behandelen. Omdat een tumor achter het oog vaak niet te genezen is.
Een tumor in het oogslijmvlies (plaveiselcelcarcinoom), kan in bepaalde gevallen operatief verwijderd worden. Bevindt de tumor zich op het derde ooglid, dan wordt dit ooglid operatief, bij het staande paard, verwijderd. Als het slijmvlies zelf is aangetast, dan hangt de behandeling af van de omvang van de tumor. Zo is bij een oppervlakte van minder dan twee vierkante centimeter opereren goed mogelijk, zelfs als de tumor ook op het hoornvlies zit. Dan is de kans op slagen 50%. Bij een oppervlakte tot één vierkante centimeter zelfs 80%. Onder algehele narcose wordt de tumor weggesneden en aanvullend bevroren met stikstof. Is de tumor groter dan twee vierkante centimeter in oppervlak, dan is het beter het hele oog te laten verwijderen.
Na verwijderen van een tumor is het belangrijk om de eerste tijd goed in de gaten te houden of de tumor niet terugkomt.
Aanvullende informatie
De Universiteitskliniek voor Paarden (UKP) is één van de specialistische klinieken van het Universitair Dierenziekenhuis en levert diergeneeskundige zorg op topniveau.
Indien nodig krijgen paarden dag en nacht oogmedicatie. Als het druppelen te pijnlijk is, dan kunnen we eventueel oogmedicatie toedienen via een oogspoelsysteem. Daarnaast kunnen we gebruikmaken van oogkappen (Equivizers) om de ogen te beschermen.
Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.