Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Aderverkalking bij papegaaien

Wat is aderverkalking?

Aderverkalking (eigenlijk slagaderverkalking) of atherosclerose is een term die gebruikt wordt voor het dichtslibben van de slagaderen. Niet alleen mensen krijgen last van aderverkalking: ook papegaaien zijn er gevoelig voor. De ziekte komt veel voor bij oudere grijze roodstaartpapegaaien en amazones. Door het afzetten van cholesterol en/of kalk tegen de wand van de (slag)aders zullen de bloedvaten zich vernauwen waardoor het bloed moeilijker rondgepompt kan worden.

Verschijnselen

Doordat het bloed moeilijker rondgepompt kan worden, kan een plotselinge bloeddrukdaling optreden. Die kan zich openbaren als het plotseling van de stok vallen. De vernauwing van de bloedvaten kan daarnaast ook leiden tot een verhoogde belasting van het hart wat uiteindelijk hartfalen tot gevolg kan hebben. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in de vorm van benauwdheid of verminderd uithoudingsvermogen. In een aantal gevallen treedt plotselinge sterfte op zonder voorafgaande verschijnselen.

Oorzaken

Net als bij de mens lijkt een te vetrijke voeding een rol te spelen in het ontstaan van de ziekte.

Diagnose

Met een CT-scan of röntgenfoto kunnen soms aanwijzingen gevonden worden dat er sprake is van aderverkalking. Ook kan bloedonderzoek verricht worden om te controleren of het cholesterolgehalte verhoogd is. Helaas is het niet altijd even gemakkelijk om de aandoening bij de levende vogel vast te stellen. In veel gevallen wordt de diagnose daarom pas gesteld tijdens autopsie, als de vogel overleden is. Voorkomen is in dit geval dus beter dan genezen.

Behandeling

In een vroeg stadium kan een behandeling gestart worden met medicijnen om verder dichtslibben van de slagaderen te voorkomen en/of de symptomen te bestrijden. Dotteren, zoals dat bij mensen gebeurt, is echter niet mogelijk. Om deze reden is het belangrijker de ziekte te voorkomen. Daarin speelt het aanbieden van een goede, niet te vette voeding een belangrijke rol.

Voor de diagnostiek en behandeling van aderverkalking of adviezen over juiste voeding voor uw papegaai kunt u terecht bij de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren.