Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Afgebroken tanden en/of kiezen

Spelen of vechten

Tijdens het spelen of vechten kan het zijn dat een tand of kies van uw huisdier afbreekt. Als daarbij de zenuw bloot komt te liggen is dit een pijnlijke aandoening die behandeld dient te worden.

Kaakontsteking

Ook kan later, als de zenuw en bloedvaten in de tand zijn vergaan, het wortelkanaal ingang zijn voor een bacterie. Een bacterie kan zo een kaakontsteking veroorzaken. Na behandeling is de prognose goed.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld met behulp van onderzoek van de bek op de poli in combinatie met een röntgenfoto. De röntgenfoto wordt gemaakt om de wortel te kunnen beoordelen.

Behandeling

Afgebroken tanden of kiezen kunnen op drie manieren behandeld worden:
1. afdichten wortelkanaal, dit kan alleen als de breuk vers is
2. een wortelkanaalbehandeling
3. verwijderen van de tand of kies

Wanneer er voor een wortelkanaalbehandeling wordt gekozen kan eventueel een kroon geplaatst worden. Deze kroon wordt gemaakt van metaal.

Waarom de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren?

Vaak ontstaan problemen met tanden en kiezen omdat diereigenaren ervoor terugschrikken om hun dier onder narcose te brengen. Dankzij anesthesie zijn bepaalde problemen echter beter te voorkomen of op te sporen. Een zorgvuldig uitgevoerde anesthesie schaadt de gezondheid van uw dier niet. De UKG beschikt over de meest hoogwaardige anesthesieapparatuur en over zeer deskundige anesthesiemedewerkers. Lees meer over anesthesie. 

Waar kan ik met mijn dier voor tandheelkundige behandeling terecht?

Voor de behandeling van tandheelkundige aandoeningen kunt u terecht bij de afdeling Tandheelkunde van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.