Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Distichiasis

Bij distichiasis groeien er haartjes vanuit de rand van het ooglid tegen het hoornvlies aan (bij één oog of bij beide ogen). De aandoening komt alleen voor bij Friezen. De oorzaak van distichiasis is (nog) niet bekend.

Wat zijn de verschijnselen?

Bij distichiasis vertoont het paard alle verschijnselen van hoornvliesirritaties: knipperen, tranen en hoornvliesbeschadigingen.

Diagnose

De diagnose kan eenvoudig gesteld worden door het ooglid goed te bekijken. Hierbij is het meestal nodig een loep te gebruiken.

Behandeling

De haartjes kunnen geëpileerd worden, maar dan zullen ze zeker weer terugkomen. Een betere therapie is het elektrisch wegbranden van de haartjes. Deze behandeling vindt plaats bij het staande paard, onder plaatselijke verdoving.

Risico’s

Ook na het wegbranden van de haartjes kunnen er nog één of meer haartjes terugkomen (vooral als het paard veel haartjes op de ooglidrand had). Vaak treedt enige littekenvorming aan het ooglid op, maar hier heeft het paard gewoonlijk geen last van.

Omdat de Universiteitskliniek voor Paarden een onderdeel is van een academisch dierenziekenhuis, vindt u daar alle mogelijkheden en specialismen onder één dak, zoals specifieke apparatuur om bij distichiasis de haartjes weg te branden, apparatuur voor oogdrukmeting en echografie. Uniek voor Nederland is ook de 24-uursbehandeling waarbij paarden continu, 7 dagen per week, onder toezicht staan en behandeld worden. Bij een langdurige intensieve behandeling brengen we een spoelsysteem aan, gemakkelijk te plaatsen bij het staande paard. Hierbij leidt een slangetje van het ooglid naar de manen. Via het slangetje kan vloeistof worden toegediend voor het spoelen van het oog.

Wij voeren verder onderzoek uit naar distischiasis, bijvoorbeeld naar de eventuele genetische aanleg voor deze aandoening.