Kaak- en schedelaandoeningen
Kaak- en schedelaandoeningen die bij ons behandeld worden zijn:
- kaak- en schedelbreuken
- kaakluxaties (kaak uit de kom)
- kaaktumoren
- ontwikkelingsafwijkingen van de schedel
Deze aandoeningen kunnen veroorzaakt worden door trauma, waarbij beschadiging ontstaat, of een tumor.
Verschijnselen
De verschijnselen zijn vaak:
- het niet kunnen sluiten of openen van de mond
- een afwijkende vorm van de schedel
Diagnose
Voor het stellen van de diagnose doen we een uitgebreid lichamelijk onderzoek en maken we een CT-scan en/of MRI. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door de afdeling Diagnostische Beeldvorming.
Behandeling
Afhankelijk van het soort aandoening kunnen we kiezen voor:
- een operatie. Een kaak- of schedelbreuk wordt bijvoorbeeld in veel gevallen geopereerd. Ook bij een kaaktumor passen we een operatie toe. Een deel van de kaak wordt daarbij verwijderd. De prognose is vaak goed.
- het terugzetten van de uit de kom geschoten kaak.
Nazorg
Soms kunnen patiënten na behandeling nog niet zelfstandig eten. Deze patiënten krijgen voor een periode van ongeveer tien dagen een voedingssonde (een klein slangetje). Zo’n sonde loopt via de neus naar de slokdarm of, via een kleine operatie, direct in de slokdarm. Bij sommige patiënten is een maagsonde raadzamer. Dankzij de sonde kunt u gemakkelijk vloeibaar voedsel en/of medicijnen toedienen. Dit is vooral bij katten gebruikelijk. Voor uw huisdier is deze oplossing veel prettiger dan het, vaak zeer moeizame, ingeven via de mond.
Voor de behandeling van aandoeningen aan de kaak en de schedel kunt u terecht bij de polikliniek Orthopedie-Neurochirurgie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.
Na een operatie aan een tumor kan eventueel bestraling en/of chemotherapie nodig zijn bij de afdeling Oncologie.
Tandarts
Uniek aan de UKG is dat er ook een tandarts werkzaam is, die tevens dierenarts is. Door deze combinatie van vakgebieden kunnen wij de beste tandheelkundige zorg bieden.