Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Obesitas (overgewicht)

Wat is obesitas?

Obesitas of overgewicht is een groot probleem bij mensen en vele huisdieren, waaronder ook honden en katten. Overgewicht kan op den duur leiden tot allerlei klachten en andere aandoeningen, zoals gewrichtsproblemen of diabetes. Het herkennen van overgewicht bij uw huisdier kan lastig zijn, en soms is het ook een moeilijk of gevoelig onderwerp om bespreekbaar te maken. Dat is erg jammer aangezien de meeste kans op succes kan worden bereikt bij een vroegtijdige aanpak van overgewicht.

De meest succesvolle aanpak is maatwerk, aangezien ieder dier anders is. Overgewicht kan een lichamelijke oorzaak hebben (een slecht functionerende schildklier) of te maken hebben met het voeding en/of beweging. Afhankelijk van de situatie kunnen wij uw dier doorverwijzen naar de polikliniek Endocrinologie, een bewegingsschema opstellen of een voedingsadvies geven. Dat kan gaan om een commercieel dieetvoeder, maar ook om een recept voor zelf te bereiden voeding (bijvoorbeeld als het dier de commerciële voeding niet lust of als er geen commercieel dieet beschikbaar is dat voldoet aan alle wensen).

Wij kunnen u ook adviseren hoe u kunt nagaan of het voorgeschreven voedingsplan ook effectief is. Mocht het dier het voorgeschreven dieet niet willen eten, dan wordt een nieuw recept gemaakt.

Voor de behandeling van obesitas kunt u terecht bij de afdeling Klinische Voeding van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.