Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Oogtumoren

Oogtumoren bij paarden kunnen voorkomen in twee varianten/locaties:

  • achter het oog. Deze vorm komt zelden voor en dan meestal bij oudere paarden.
  • in het oogslijmvlies. Dit type tumor, ook plaveiselcelcarcinoom genoemd, komt voornamelijk voor bij Haflingers. Het is een kwaadaardige tumor die echter niet snel uitzaait.

Oorzaken

De oorzaak van tumoren achter het oog is niet bekend. Bij tumoren van het oogslijmvlies spelen zowel genetische factoren (het Haflingerras) als blootstelling aan UV-licht bij ongepigmenteerde oogleden een rol.

Wat zijn de verschijnselen?

Een tumor achter het oog drukt het oog naar buiten. Een plaveiselcelcarcinoom is te herkennen aan een zwelling op het oogslijmvlies en vaak wat slijmige of pusachtige ooguitvloeiing. Tumoren kunnen pijn veroorzaken; in het geval van oogtumoren is dat te herkennen aan knijpen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om zeker te weten dat we met een oogtumor te maken hebben, wordt eerst een biopt genomen. Daarbij wordt, onder plaatselijke verdoving, een klein stukje weefsel weggenomen en in ons laboratorium onderzocht.

Behandeling van oogtumoren

Bij een tumor achter het oog wordt besloten om, afhankelijk van de ernst van de situatie, het oog te verwijderen of om niet te behandelen. Een tumor achter het oog is vaak niet te genezen.
Een plaveiselcelcarcinoom kan in bepaalde gevallen operatief verwijderd worden. Bevindt de tumor zich op het derde ooglid, dan wordt dit ooglid operatief, bij het staande paard, verwijderd. Is het slijmvlies zelf aangetast, dan hangt de behandeling af van de omvang van de tumor. Bij een oppervlakte van minder dan twee vierkante centimeter is opereren goed mogelijk, zelfs als de tumor ook op het hoornvlies zit. De kans op slagen is 50% (bij een oppervlakte tot één vierkante centimeter zelfs 80%). Is de tumor groter dan twee vierkante centimeter in oppervlak, dan is het beter het hele oog te laten verwijderen.

Is na de behandeling nog onderzoek nodig?

Na verwijderen van een tumor is het belangrijk om de eerste tijd goed in de gaten te houden of de tumor niet terugkomt.