Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Pijnbestrijding

Pijnbestrijding is het voorkomen of verminderen van pijn. Pijnbestrijding wordt bijvoorbeeld toegepast:

  • tijdens en na een operatie
  • bij dieren met verwondingen, na een ongeluk of bijttrauma
  • als gevolg van een (chronische) ziekte, bijvoorbeeld dieren met artrose of een hernia

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten pijnbestrijding. Een dier dat weinig pijn heeft, heeft soms al voldoende aan een zwakke pijnstiller. Dit is te vergelijken met mensen die bij hoofdpijn een paracetamol nemen. Andere dieren hebben veel meer pijnstilling nodig. Zij krijgen hiervoor zwaardere medicijnen. Dit is te vergelijken met mensen die morfine krijgen toegediend na een zware operatie.

Sommige pijnstillers kunt u thuis aan uw huisdier geven. Andere pijnstillers mogen alleen door een dierenarts worden toegediend. Hiervoor zult u met uw huisdier naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren moeten komen. Het kan ook zijn dat uw dier opgenomen moet worden. Een voorbeeld hiervan is een lokaal (plaatselijk) blok. Hierbij wordt een pijnstiller, dichtbij een zenuw, ingespoten. Daardoor wordt een deel van het lichaam verdoofd. Dit is te vergelijken met de verdoving die een tandarts toedient, voorafgaand aan het trekken van een kies.

Kan ik mijn huisdier ook paracetamol of een aspirientje geven? 

Nee, een dier mag nooit een medicijn voor mensen krijgen. Tenzij uw huisdier een specifieke aandoening heeft waarbij dit door de dierenarts wordt geadviseerd.
 
Dieren verwerken medicijnen op een andere manier dan mensen. Een medicijn voor mensen kan bij een dier niet voldoende of juist te sterk werken. In het geval van pijnstillers, kan het ook ernstige nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier.