Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Actueel

Tandresorptie

Oplossen tanden

Tandresorptie betekent dat de tanden en/of kiezen langzaam oplossen. Dit komt voornamelijk voor bij katten. Vaak is bij tandresorptie de bek ontstoken. De ontsteking zelf versnelt het proces van tandresorptie.

Verschijnselen

Dieren met tandresorptie hebben bloederig tandvlees en soms gaten in de tand zelf. Deze gaten kunnen doorlopen in het wortelkanaal, wat pijn veroorzaakt. Soms willen katten met tandresorptie door de pijn niet goed meer eten. Uiteindelijk worden tanden zo zwak dat ze kunnen afbreken.

Op dit moment is niet duidelijk waardoor tandresorptie precies wordt veroorzaakt. Wel is duidelijk dat ontsteking van de bek tandresorptie verergert. Het is bekend dat zelfs als de aangetaste tanden verwijderd worden, de tandresorptie later op andere tanden en kiezen kan ontstaan.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld met behulp van:

  • onderzoek van de bek
  • in combinatie met een röntgenfoto onder anesthesie

Behandeling

De behandeling van tandresorptie bestaat uit het verwijderen van de aangetaste tanden. Hoeveel tanden weggehaald moeten worden is van tevoren niet altijd duidelijk. Als het probleem onder narcose ernstiger lijkt dan gedacht, wordt door de specialist altijd eerst met u overlegd. Katten kunnen goed leven (en eten) met minder of zelfs zonder tanden.

Waarom de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren?

Vaak ontstaan problemen met tanden en kiezen omdat diereigenaren ervoor terugschrikken om hun dier onder narcose te brengen. Dankzij anesthesie zijn bepaalde problemen echter beter te voorkomen of op te sporen. Een zorgvuldig uitgevoerde anesthesie schaadt de gezondheid van uw dier niet. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren beschikt over de meest hoogwaardige anesthesieapparatuur en over zeer deskundige anesthesiemedewerkers. Lees meer over anesthesie.