Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Tumor van de eierstok (ovariumtumor)

Een ovariumtumor is een tumor van de eierstok van de merrie. Meestal betreft het maar één eierstok. In het ovarium kunnen verschillende soorten tumoren voorkomen. Het type tumor wat het meeste voor komt is de granulosathecaceltumor. De oorzaak van ovariumtumoren is onbekend.

Verschijnselen

Soms wordt de tumor opgemerkt bij een routine onderzoek van een fokmerrie. De dierenarts zal dan bij rectaal onderzoek voelen dat één eierstok abnormaal groot is. De granulosathecaceltumor produceert geslachtshormonen en dan juist de mannelijke hormonen. Daardoor wordt een merrie met zo’n tumor niet meer normaal hengstig en kan ze zich ook als hengst gaan gedragen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld met een rectaal onderzoek. Hierbij wordt door de dierenarts de eierstok afgetast om zijn grootte en vorm te bepalen en wordt met een echo de inwendige structuur van de eierstok bepaald.

Behandeling

Meestal is genezing mogelijk (door verwijdering van de eierstok) en als de tumor eenzijdig was kan de merrie na de operatie meestal ook weer drachtig worden.

Voor behandeling van tumoren van de eierstok kunt u terecht bij de afdeling Voortplanting van de Universiteitskliniek voor Paarden.

De behandeling bestaat uit het chirurgisch wegnemen van de eierstok met de tumor. Dit gebeurt bij het staande paard onder sedatie (middel om het paard kalm te maken) en plaatselijke verdoving.
Risico’s

De combinatie van de buikoperatie en een periode van weinig eten rondom de operatie kan bij paarden soms leiden tot diarree met ernstig vochtverlies.