Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Voortplanting

De dierenartsen/specialisten van de afdeling Voortplanting staan garant voor topzorg rondom voortplanting en vruchtbaarheid bij paarden, pony’s en ezels.

Voor het maken van een afspraak belt u op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur met onze afdeling 030 – 253 1188.

Als uw paard eerder op onze afdeling is geweest, dan kunt u gebruik maken van het telefonisch spreekuur, elke dag van 10.00 tot 16.00 uur. U krijgt het telefoonnummer van dit spreekuur bij uw eerste bezoek aan de afdeling.

Bij aankomst

Bij aankomst kunt u voor de afdeling Voortplanting direct naar de achterzijde van onze kliniek rijden. U volgt dan vanaf de Yalelaan de bordjes Voortplanting Paard (voor uw routeplanner: Münsterlaan 9).

Let op: vanwege werkzaamheden is een deel van de Münsterlaan afgesloten en geldt tot nader order een korte omleiding (zie onderstaande kaart).

Aangekomen bij de afdeling Voortplanting kunt u zich melden bij de voortplantingsmedewerkers, terwijl uw paard op de wagen blijft staan. Onze medewerkers noteren eerst uw gegevens en die van uw paard.

Daarna haalt u uw paard uit de trailer (mocht het nodig zijn, dan kunnen wij daarbij helpen). De medewerkers zullen u wijzen waar u uw paard in de polikliniek neer kunt zetten of zij zullen u direct een plaats op stal wijzen.

Onderzoek

De coassistenten en onze dierenarts/specialist onderzoeken uw dier op basis van de informatie van uw eigen dierenarts of uit gegevens uit een eerder bezoek. Daarna vindt er onderzoek van de geslachtsorganen plaats, via inwendig onderzoek en/of echografie.

Aanvullend onderzoek kan verder nodig zijn voor het stellen van een goede diagnose of het voorschrijven van de definitieve behandeling of het fertiliteitsplan. In alle gevallen geldt dat wij eerst met u overleggen.

Neem bij een spoedgeval altijd eerst contact op met uw eigen dierenarts. Lees meer over wat u kunt doen bij spoedgevallen.

Wij leveren diensten op de volgende terreinen:

  • fertiliteitbegeleiding bij merries
  • tweelingdracht
  • embryotransplantatie
  • begeleiding van hoogdrachtige merries
  • geboortebegeleiding
  • gynaecologische en obstetrische operaties
  • sperma-onderzoek bij hengsten
  • invriezen van hengstensperma voor Nederlands gebruik
  • fertiliteitproblematiek bij hengsten

Lees meer over onze onderzoeken en behandelwijzen.