Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Intensive Care (IC)

Ernstig zieke paarden, pony’s en ezels kunnen terecht op onze Intensive Care. Daar ontvangen zij continue, intensieve behandeling, bewaking en/of verpleging en zorg.

Vaak gaat het om geopereerde koliekpatiënten. Verder kunnen ook andere ernstig zieke dieren intensieve zorg nodig hebben. Als er mogelijk sprake is van een infectie (bijvoorbeeld bij diarree) vindt de intensieve zorg plaats in een isolatiestal.

Voor zieke pasgeboren veulens is tijdens het veulenseizoen, de Veulenbrigade actief.

U of uw dierenarts kunnen niet direct een afspraak maken voor opname op onze Intensive Care. Patiënten worden voor opname bij ons aangeboden door andere disciplines binnen de Universiteitskliniek voor Paarden. Zo komen bijvoorbeeld de meeste koliekpaarden na operatie op de Intensive Care, maar ook paarden met hartritmestoornissen, paarden met vergiftigingen of andere spoedgevallen kunnen naar de Intensive Care gaan.

24 uur per dag

De verzorging, verpleging, bewaking en behandeling van onze patiënten is in handen van de dierverplegers en coassistenten van de Intensive Care. Zij werken onder leiding van dierenartsen/specialisten en zijn hiervoor continu aanwezig, 24 uur per dag, 7 dagen per week en 52 weken per jaar. Overdag is er altijd een Intensive Care-dierenarts aanwezig die de aanwezige patiënten onderzoekt en een behandelplan opstelt. Gedurende de avond en nacht is er een Intensive Care-dierenarts oproepbaar.

Wij vinden het erg belangrijk dat u weet hoe het met uw paard gaat, zeker als uw paard in kritieke toestand verkeert. Treden er overdag, ’s avonds of ’s nachts ernstige complicaties op, dan neemt de dienstdoende dierenarts of coassistent zo snel mogelijk contact met u op. Maar ook wanneer de toestand stabiel is, krijgt u elke dag van de Intensive Care-dierenarts of de coassistent te horen hoe het met uw paard gaat.

Heeft u een dringende vraag of boodschap voor de Intensive Care-dierenarts, dan kunt u via de patiëntenadministratie contact opnemen via 030 – 253 1111.

Alles onder één dak

De Intensive Care heeft een uitgebreide verzameling apparatuur voor verpleging, bewaking (zoals hartbewaking op afstand) en behandeling (zoals infuuspompen die het mogelijk maken dat paarden vrij door de box kunnen lopen). Ook beschikt de Intensive Care over een eigen medicijnkamer en laboratorium. Medicatie is daarmee altijd beschikbaar, en bloedonderzoek kan op elk moment van de dag of nacht worden uitgevoerd.

Opname

Wanneer het gedurende het verblijf van uw paard in onze kliniek noodzakelijk is om uw paard op te nemen op de Intensive Care, dan zullen wij u daarvan altijd direct op de hoogte brengen. Wij informeren u dan ook over de gezondheidssituatie van uw paard en over de kosten die opname met zich meebrengt.