Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Verscherpte diagnose en therapie-ondersteuning bij hormoonstoornissen

Oorzaak onbekend / Behandeling slaat niet aan

Wanneer uw huisdier last heeft van een aandoening kan deze meestal goed in uw eigen dierenartspraktijk gediagnosticeerd en behandeld worden. Af en toe komt het echter voor dat de behandeling niet goed aanslaat of dat de achterliggende oorzaak niet gevonden kan worden. In dat geval kan de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren uitkomst bieden.

Welke aandoeningen komen in aanmerking?

De belangrijkste aandoeningen die in aanmerking komen voor diepere diagnostiek en therapieondersteuning zijn o.a.:

  • afwijkende calciumstofwisseling
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel)
  • syndroom van Addison 
  • polyurie en polydipsie (veel plassen en veel drinken)

Afwijkende calciumstofwisseling

Zowel bij honden als katten kan het voorkomen dat er te veel calcium in het bloed zit (hypercalciëmie). Vaak wordt dit veroorzaakt door een tumor in het lichaam. Binnen de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren kan, met behulp van specialistisch bloed- en beeldvormend onderzoek, de tumor opgespoord worden. Vervolgens kan ook een afspraak gemaakt worden met de chirurg om, indien mogelijk, de tumor te laten verwijderen.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Suikerziekte is een aandoening die goed te behandelen is door uw eigen dierenarts. Soms lukt het echter niet om de therapie goed afgesteld te krijgen of kan de achterliggende oorzaak niet gevonden worden. In dat geval kunt u bij ons terecht voor meer uitgebreide diagnostiek.

Op onze verpleegafdeling kan uw dier voor meerdere dagen continu in de gaten gehouden worden zodat het dagelijks verloop van glucose in kaart gebracht kan worden. Met behulp van specialistisch hormoononderzoek en bijvoorbeeld een CT-scan kan de achterliggende oorzaak opgespoord worden. De behandeling kan zo optimaal aangepast worden aan uw dier.

Hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel)

Hypoglycemie is een aandoening die vooral voorkomt bij oudere honden en die meestal veroorzaakt wordt door een tumor in de alvleesklier. Omdat een tumor in de alvleesklier vaak kwaadaardig is, is het van belang hier zo snel mogelijk bij te zijn. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren heeft alle mogelijkheden voor beeldvormende diagnostiek in huis om de tumor snel te kunnen vinden. Zij heeft ook veel ervaring met het operatief verwijderen van tumoren en kan dus goed inschatten wat de prognose voor uw huisdier zal zijn.

Momenteel doen wij onderzoek naar de oorzaken van insulinomen (levensbedreigende alvleeskliertumoren). Herkent u één van de volgende symptomen bij uw hond: verminderd uithoudingsvermogen, gedesoriënteerd gedrag, of dronkemansgang? Dan kan er sprake zijn van een insulinoom. Het is dan aan te raden uw dierenarts om een verwijzing te vragen naar de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Lees meer over insulinomen.

Het syndroom van Addison

Bij honden kan het voorkomen dat het immuunsysteem de bijnierschors aanvalt. Daardoor ontstaat er een tekort aan de hormonen aldosteron en cortisol. In eerste instantie geeft dit zeer vage verschijnselen en kan de aandoening onopgemerkt blijven. In een plotselinge stresssituatie echter, kan de hond ineens snel verslechteren. In dat geval zijn een snelle diagnose en goede opvang van levensbelang. Binnen de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren kan met hormoontesten snel een diagnose gesteld worden. Daarnaast beschikt zij over een zeer professionele opvang die 24 uur per dag bemand is. Uw hond wordt dus optimaal opgevangen en ondersteund.

Polyurie en polydipsie

Met name bij honden, maar soms ook bij katten, kan het voorkomen dat er te veel water gedronken wordt. Dit kan zich onder andere uiten door binnenshuis plassen. Er is een groot aantal mogelijke oorzaken voor teveel plassen en drinken. Sommige oorzaken kunnen alleen met behulp van specialistische technieken opgespoord worden. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren heeft zowel de juiste specialisten als de juiste testen in huis om de oorzaak van het vele drinken en plassen te achterhalen.