Feochromocytoom (bijniermergtumor) bij de hond
Heeft uw hond onlangs de diagnose feochromocytoom gekregen? En overweegt u uw hond hiervoor te laten behandelen in het Universitair Dierenziekenhuis? Dan kunt u mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan onderzoek naar deze tumorziekte door de faculteit Diergeneeskunde.
Bent u baasje van een hond met een feochromocytoom? Laat dan hier uw contactgegevens achter. Een van onze dierenartsen neemt dan zo snel mogelijk contact met u op om u te informeren over de behandelmogelijkheden.
Een feochromocytoom is een adrenaline-producerende bijniermergtumor die regelmatig voorkomt bij oudere honden. De diagnose wordt regelmatig gemist, omdat aangedane honden niet altijd duidelijke symptomen laten zien. Als een vergrote bijnier wordt ontdekt, is de eerste verdenking vaak het syndroom van Cushing, maar in de helft van de gevallen blijkt het te gaan om een feochromocytoom.
De komende tijd willen onze dierenartsen-specialisten en onderzoekers nog meer honden met feochromocytoom behandelen in het Universitair Dierenziekenhuis. Er is nog weinig bekend over de tumor. Daarom doen onze dierenartsen-specialisten onderzoek naar de kenmerken van honden met een feochromocytoom. Met deze kennis hopen ze een belangrijke stap te gaan zetten in het verbeteren van de diagnostiek en de therapie van deze tumorziekte.
Stukje tumor van uw hond kan straks honden en mensen helpen
Een tweede doel van het onderzoek naar feochromocytomen is het vinden van een nieuwe behandelmethode. Het operatief verwijderen van de tumor is op dit moment de beste behandeloptie, maar in de helft van de gevallen is het risico te groot, omdat de tumor is ingegroeid in omliggende weefsels. De onderzoekers kweken daarom mini-tumoren uit tumorweefsel van geopereerde honden, zodat ze hier nieuwe medicijnen op kunnen testen.
Een medicijn tegen feochromocytoom biedt niet alleen uitkomst voor honden met een inoperabele tumor, ook de humane geneeskunde zit erop te wachten. Feochromocytomen komen namelijk ook bij mensen voor, maar zijn zo zeldzaam dat het lastig is om goed onderzoek te doen. Door uw hond te laten behandelen in het Universitair Dierenziekenhuis, ondersteunt u het onderzoek naar een nieuw medicijn voor zowel dier als mens.