Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

Nieuwe behandeling voor plaveiselcarcinoom

Update 25 mei 2022: Door omstandigheden kunnen op dit moment geen katten deelnemen aan dit onderzoek. Wilt u meer informatie over de behandelmogelijkheden van orale plaveiselcelcarcinoom bij uw kat, neem dan contact op met de receptie van het Universitair Dierenziekenhuis via 030 – 253 9411 voor een afspraak op de polikliniek ‘Oncologische chirurgie’. Hiervoor gelden de normale kosten voor regulier consult en eventuele diagnostiek en behandeling.

Heeft uw kat onlangs de diagnose orale plaveiselcarcinoom (mondholtekanker) gekregen? En overweegt u uw dier hiervoor te laten behandelen in het Universitair Dierenziekenhuis? Dan kan uw kat mogelijk in aanmerking komen voor een nieuwe behandelmethode. Daarmee krijgt uw kat een kans op een betere kwaliteit van leven en levert u tegelijkerijd een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar deze nieuwe behandelmethode. 

Aan deelname aan dit onderzoek zijn voor u geen kosten verbonden.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar katten met de diagnose orale plaveiselcarcinoom (mondholtekanker). De kosten voor behandeling, medische beeldvorming en follow-up worden vergoed vanuit het onderzoeksproject. Wilt u een bijdrage leveren aan deze klinische studie in het Universitair Dierenziekenhuis? Laat dan hier uw contactgegevens achter. 

Nieuwe behandeling met fotodynamische therapie

In deze klinische studie worden de mogelijkheden en effectiviteit van een nieuwe behandeling met fotodynamische therapy (lichttherapie) onderzocht bij katten met orale plaveiselcarcinomen. Fotodynamische therapie maakt gebruikt van lichtgevoelige moleculen, z.g. photosensitizers, die opgenomen worden door de tumor. Door deze lichtgevoelige moleculen te belichten met ene hoge ‘dosis’ licht van de juiste kleur, veranderen deze moleculen waarbij toxische stoffen ontstaan die de tumorcellen kapot maken. De nanobodies ‘herkennen’ een specifieke receptor (in dit geval EGFR) die op de tumorcellen zit en plakken daar aan vast. Doordat de photosensitizer aan de nanobodies gekoppeld is komt deze specifiek in de tumor terecht.

Een van de voordelen van nanobodies boven normale antilichamen is dat ze makkelijker en sneller door weefsels kunnen migreren en zelfs intracellulaire targets kunnen bereiken, waardoor er een hogere lokale dosis bereikt kan worden in geval van targeted therapie.