Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

iMotion Equine

Update oktober 2022: De pilot van iMotion Equine vondt voorjaar 2022 plaats bij onze onderzoekspartner Human & Horse Academy in Kootwijkerbroek. Zodra de onderzoekers verder gaan met het verzamelen van data zullen wij dat hier publiceren.

De Universiteit Utrecht bouwt met iMotion Equine aan de meest nauwkeurige database ooit van bewegingspatronen van paarden. Met de database willen de onderzoekers de bewegingspatronen van verschillende typen paarden objectief en betrouwbaar meten en monitoren. Met de verzamelde gegevens ontwikkelen de dierenarts-onderzoekers van het Universitair Dierenziekenhuis concrete referentiewaarden (of normaalwaarden) voor paarden van verschillende leeftijden en op verschillende trainingsniveaus. Deze referentiewaarden kunnen vervolgens in de praktijk gebruikt worden door eigenaren, ruiters, trainers en coaches – kortom iedereen met een passie voor paarden – om ervoor te zorgen dat een paard fitter en gezonder wordt en overtraining of blessures wordt voorkomen.

Meten is weten

Onze dierenarts-onderzoekers willen de bewegingspatronen van paarden zo breed mogelijk in kaart brengen met behulp van geavanceerde sensortechnologieën die de beweging van paarden meten en analyseren. Voor het onderzoek zijn we op zoek naar paarden die worden getraind op alle niveaus – van recreatief tot gevorderd (wedstrijd)niveau. Naast het bewegingspatroon van het paard meten de onderzoekers ook het effect van de interactie tussen paard en ruiter. 

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek maken onderzoekers gebruik van verschillende typen meetapparatuur. Een ‘bewegingsmeter’, waarbij er kleine sensoren zogenaamde Intertial Measurement Units (IMU’s) worden bevestigd aan de benen, op het hoofd, de schoft en het bekken van het paard. De spieractiviteit wordt gemeten met zogenaamde Surface Electromyography (sEMG). Daarnaast wordt de combinatie paard-ruiter voorzien van een teugeldrukmeter. Deelnemers kunnen tijdens het onderzoek de pilot zowel onder het zadel (rijdend) als aan de hand (longerend) meedoen.

Voor de bevestiging van de sEMG’s zullen er 9 stukjes haar van ongeveer 2 bij 5 centimeter worden opscheren. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de sensoren zo dicht mogelijk op de huid komen te liggen, zodat de verzamelde data zo nauwkeurig mogelijk zijn.

Meer over het project iMotion

Steun iMotion Equine

Om nog meer impact te creëren is de steun van zoveel mogelijk paardenliefhebbers nodig. Dat kan via Vrienden Diergeneeskunde. Kijk op iMotion Equine voor meer informatie.