Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Doe mee aan onderzoek

Samen sterk voor de Dobermann: Dobermann hepatitis

Dobermanns kunnen lijden aan een ernstige vorm van erfelijke leverontsteking; Dobermann hepatitis. Omdat het een erfelijke aandoening is, kan door een zorgvuldige selectie van ouderdieren, ziekte bij de nakomelingen beperkt worden. Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht onderzoekt daarom de erfelijke achtergrond van deze ziekte. Er zijn al belangrijke stappen gemaakt, maar verder onderzoek blijft hard nodig om de genetische oorzaak van Dobermann hepatitis beter te kunnen begrijpen. Uiteindelijk willen we ervoor zorgen dat de ziekte wordt uitgebannen in de Dobermannpopulatie. Wij kunnen daarbij uw hulp gebruiken!

Dobermann

Is bij uw hond de diagnose Dobermann hepatitis gesteld? Wilt u bijdragen aan ons onderzoek om de erfelijke aandoening in de toekomst te voorkomen? U helpt ons door een bloedmonster te doneren voor DNA-onderzoek. Laat hier uw contactgegevens achter, dan nemen wij contact met u op. Dan horen wij dat ook graag. Met uw hulp kunnen wij de overerving van deze aandoening beter in beeld krijgen.

Vermoedt u dat uw hond Dobermann hepatitis heeft, of heeft uw dierenarts verhoogde leverwaarden in het bloed gevonden bij uw hond? Dan kunt u terecht bij de specialisten van de afdeling Hepatologie van het Universitair Dierenziekenhuis. Voor het maken van een afspraak of telefonisch consult, kunt u contact opnemen met de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.

Ons onderzoek is volledig afhankelijk van de steun en vrijgevigheid van mensen zoals u, die gepassioneerd zijn over de gezondheid van Dobermanns. Met uw gift, klein of groot, maakt u het verschil de Dobermann. Doneer nu.

Erfelijkheid en DNA

Dobermann hepatitis wordt veroorzaakt door foutjes (mutaties) in het erfelijk materiaal (DNA). Deze mutaties kunnen door ouderdieren worden doorgegeven aan de nakomelingen. Ouderdieren kunnen worden onderzocht op de aanwezigheid van de ziekte door ze te laten screenen middels bloedonderzoek, echografie van de lever en het laten onderzoeken van een leverbiopt.

Eerder onderzoek bij het Expertisecentrum Genetica toonde al aan dat koperstapeling een rol speelt in de ontwikkeling van de aandoening. Voor koperstapeling is een DNA-test beschikbaar bij het Expertisecentrum. Wanneer u bloed doneert van uw Dobermann met reeds gediagnosticeerde Dobermann hepatitis, dan bieden wij u deze test gratis aan.

Onderzoek

Om ervoor te zorgen dat er geen Dobermanns meer hoeven te lijden aan Dobermann hepatitis, willen onderzoekers van het Expertisecentrum de erfelijke oorzaak verder onder de loep nemen. Het doel van dit onderzoek is een nieuwe DNA-test ontwikkelen. Met de test kunnen ouderdieren beter geselecteerd worden, zodat de kans op ziekte bij de nakomelingen afneemt.

Expertisecentrum Genetica
Het onderzoek naar Dobermann hepatitis wordt uitgevoerd bij het Expertisecentrum Genetica van het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht. Het is een educatie- en onderzoekscentrum waar experts op het gebied van diergeneeskunde, moleculaire genetica en populatiegenetica samenwerken.

Samen sterk voor de Dobermann
Onze expertise op het gebied van Dobermann hepatitis werd erkend door de Morris Animal Foundation en we zijn erg dankbaar dat de Morris Animal Foundation, het onderzoeksproject naar Dobermann hepatitis ondersteunt met een donatie van de Doberman club of America. Bij deze aanvraag kregen we steun van EMBARK Veterinary, Dobermann Vrienden in Nederland en de Nederlandse Dobermann Club.