Wereldwijd lijden miljoenen dieren en mensen aan pijnlijke aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Denk aan artrose, rugpijn, en slijtage van gewrichten. Stuk voor stuk pijnlijke aandoeningen die het welzijn en de gezondheid van de patiënt aantasten. Nog veel te vaak zijn dergelijke aandoeningen de oorzaak voor het vroegtijdige euthanaseren van dieren, simpelweg omdat er geen effectieve behandeling bestaat en het onverantwoord is om de dieren te laten lijden.
Samen bewegen is samen leven
De faculteit Diergeneeskunde is internationaal toonaangevend als het gaat om onderzoek naar aandoeningen van het bewegingsapparaat bij dieren en het ontwikkelen van innovatieve behandelmethoden. Met deze kennis kunnen we vaak ook mensen met vergelijkbare aandoeningen helpen. Net als bij chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten lijken dieren en mensen ook bij aandoeningen van het bewegingsapparaat veel meer op elkaar lijken dan je misschien zou denken. Deze aanpak noemen we One Medicine: onderzoek dat zowel mens als dier ten goede komt en vice versa. Met de actie One Medicine in beweging hopen we meer onderzoek en nieuwe behandelingen mogelijk te maken voor dieren én mensen.
Onderzoek: Nano-verjonginskuur voor versleten tussenwervelschijven
Marianna Tryfonidou, hoogleraar Regeneratieve Orthopedie aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, ontvangt een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om de potentie van een nano-verjongingskuur voor versleten tussenwervelschijven te onderzoeken. Bekijk de film over het onderzoek.
Meedoen aan onderzoek
Bent u baasje van een hond met heupdysplasie? Dan kunt u mogelijk een bijdrage leveren aan het One Medicine onderzoek in het Universitair Dierenziekenhuis. Op dit moment loopt er onderzoek naar 3D-geprinte implantaten bij heupdysplasie. Meer informatie over meedoen.
Help mee en doneer nu voor pijnvrij bewegen
De medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis staan wereldwijd bekend als experts op het terrein van aandoeningen aan het bewegingsapparaat van honden en paarden. Met deze kennis draagt de faculteit Diergeneskunde bij aan de verdere ontwikkeling van de diergeneeskunde in Nederland en de rest van de wereld.
Dankzij een Vici-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kan dierenarts-onderzoeker Marianna Tryfonidou een belangrijke stap zetten in het onderzoek naar een oplossing voor versleten tussenwervelschijven. Het budget voor wetenschappelijk diergeneeskundig onderzoek in Nederland is echter niet voldoende om al het benodigde onderzoek naar het bewegingsapparaat te financieren. U kunt nu helpen door te doneren voor meer onderzoek naar pijnvrij bewegen voor mens en dier.