Slokdarmafwijkingen bij honden
Bent u fokker of eigenaar van een hond met aangeboren slokdarmverlamming? Of wilt u pups of volwassen honden laten screenen op motiliteitsstoornissen van de slokdarm? Laat dan een slikfilm maken in het Universitair Dierenziekenhuis. Daarmee levert u een belangrijke bijdrage aan onderzoek naar deze aandoening.
Wilt u deelnemen aan het onderzoek? Laat dan hier uw contactgegevens achter. Een van onze medewerkers neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.
Er worden regelmatig puppy’s geboren met een Congenitale Idiopathische Megaoesophagus, oftewel een slokdarmverlamming. De verlamming leidt tot een verwijding van de slokdarm, waardoor de functie van de slokdarm in het transporteren van voedsel van de bek naar de maag niet goed meer verloopt. Aangedane puppy’s krijgen binnen enkele weken, meestal bij overgang naar vast voedsel, moeite met eten. De aandoening kan ernstige, fatale complicaties hebben.
Aangeboren slokdarmverlamming komt sporadisch voor bij honden, maar lijkt vaker dan gemiddeld voor te komen bij onder andere de Zwitserse Witte Herder, de (Oud)Duitse Herder en de Ierse Setter. In deze rassen zien we naast volledig verlamde slokdarmen, ook een afwijkende motiliteit van de slokdarm in volwassen dieren die verder geen gezondheidsklachten hebben.
Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde doet onderzoek naar deze aandoening. We willen in kaart brengen welke vormen van deze aandoeningen voorkomen, hoe deze vererven en welke genetische mutaties de ziekte veroorzaken. Zo hopen we de geboorte van pups met deze aandoening in de toekomst te voorkomen. Lees meer over het onderzoek.