Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Dierfysiotherapie

Wanneer uw hond of kat klachten heeft die te maken hebben met het houdings- en bewegingsapparaat, kan het dier baat hebben bij fysiotherapie. Het kan dan gaan om bepaalde aandoeningen die voor pijn of ongemak zorgen, maar ook om een revalidatie na een operatie.

Dierfysiotherapie kan ook worden toegepast zonder dat er direct sprake is van (merkbare) klachten of aandoeningen, bijvoorbeeld bij ouder wordende dieren of bij dieren die voor het uitoefenen van een sport fit moeten zijn en blijven.

Meer lezen

In het tijdschrift Dierenpraktijken verscheen een interview met Aline Hoving, dierenfysiotherapeut bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.

Voor een behandeling kunt u met uw hond of kat terecht bij de dierenfysiotherapeut van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Een behandeling bestaat meestal uit een combinatie van onderstaande behandelmogelijkheden:

Advies
Met betrekking tot rust en/of beweging, training en voeding. In het geval van een revalidatietraject is het erg belangrijk voor de eigenaar om te weten wat wel en wat niet mag, wat je kunt doen ten tijde van (bench)rust en hoe beweging opgebouwd mag worden.

Bewegingstherapie
Met als doel het verminderen van stijfheid en het vergroten van spierkracht, stabiliteit, mobiliteit en coördinatie. In de eerste twee weken na een operatie is het belangrijk dat het geopereerde gewricht genoeg (passieve) beweging krijgt, zodat bewegingsbeperkingen zo goed als mogelijk voorkomen worden, ondanks de voorgeschreven rust. Daarna kan de stabiliteit en spierkracht onder begeleiding opgebouwd worden om naar het oude niveau van functioneren terug te kunnen keren.

Bewegingstherapie kan ook ingezet worden om vertrouwen in beweging te creëren of juist een aangeleerd (afwijkend) bewegingspatroon af te leren.

Massagetherapie
Met als doel het verbeteren van de doorbloeding, de afvoer van afvalstoffen en het verminderen van spierspanning en zwellingen. Het gevolg is pijndemping en ontspanning voor uw dier.

Hydrotherapie
Hydrotherapie  is een behandeling in water, bedoeld om de fysiotherapeutische behandeling van (gezelschaps)dieren te ondersteunen.

Toegepaste therapie, onder andere:

  • mobilisaties met als doel het vergroten van de beweeglijkheid in gewrichten en pijndemping;
  • rektechnieken met als doel het verlengen van de spieren, pijndemping en het creëren van ontspanning bij uw dier.

Prognoses

Dieren reageren snel op fysiotherapie. De gemiddelde behandelperiode bestaat uit drie tot zes behandelingen, afhankelijk van de klacht of het probleem van uw huisdier. Indien er sprake is van postoperatieve behandeling, zijn er mogelijk meer behandelingen nodig om het gewenste resultaat te behalen.