Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Hydrotherapie

Hydrotherapie staat voor therapie in water. De behandelingen vinden plaats in een hydrobak/aquatrainer; een doorzichtige bak met (warm) water en een loopband erin. Een dier (voornamelijk de hond, maar soms ook de kat) loopt door het water op de loopband, waarbij de hoek en snelheid van de loopband en de temperatuur en hoogte van het water ingesteld kunnen worden. Door de eigenschappen van het water wordt het dier ondersteund bij het uitvoeren van doelgericht en rechtlijnig bewegen. Hydrotherapie is meer dan alleen zwemmen of lopen in een waterbak; het is een vorm van trainen, welke meetbaar is en perfect afgestemd kan worden op de individuele patiënt. Bij hydrotherapie wordt therapeutisch en met toepassing van trainingsprincipes gebruik gemaakt van de mogelijkheden van water. Hydrotherapie is onderdeel van het dierfysiotherapeutisch behandelplan en wordt uitgevoerd door een dierenfysiotherapeut met een certificaat voor het geven van hydrotherapie.

Eigenschappen van water

Hydrotherapie is gebaseerd op de eigenschappen van water. Tijdens het lopen in water zorgt de opwaartse druk van het water ervoor dat er minder gewicht op de gewrichten rust, waardoor het dier gemakkelijker kan bewegen. Door de weerstand van het water is er sprake van een snellere spieropbouw, meer flexibiliteit en mobiliteit in gewrichten en functieherstel van spieren en gewrichten. Daarnaast zorgt hydrotherapie voor een verbetering van stabiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen. De temperatuur van het water (28-32 graden Celsius) heeft het effect dat de bloedvaten verwijden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen en zuurstof sneller door het lichaam vervoerd worden. Daarnaast helpt het de spieren van het dier ontspannen en pijn, stijfheid en zwellingen verminderen. Door het verschil in dichtheid tussen lucht en water is het voorwaarts bewegen in water ten slotte vele malen zwaarder dan in lucht. Hoe meer oppervlakte onder water en hoe sneller de beweging, des te zwaarder de beweging. Hierdoor is bewegen in water een inspannende training, maar door bovenstaande eigenschappen een effectieve en veilige manier van bewegen en revalideren.

Met hydrotherapie kunnen de volgende behandeldoelen gerealiseerd worden:

  • Verbeteren coördinatie
  • Verbeteren stabiliteit
  • Spier versterken
  • Verbeteren mobiliteit
  • Verbeteren sensibiliteit
  • Verbeteren uithoudingsvermogen
  • Verbeteren welbevinden (door verminderen van pijn)
  • Afname zwellingen en oedeem

Wanneer is hydrotherapie van toegevoegde waarde?

Hydrotherapie is van onder andere van toegevoegde waarde voor dieren met een neurologische of orthopedische aandoening, of dieren met overgewicht. Ook dieren met ouderdomsklachten zoals artrose en spondylose kunnen baat hebben bij deze behandeling. Verder kan hydrotherapie een effectieve manier van bewegen zijn voor gezonde dieren, waarvan de conditie verbeterd dient te worden.

Bij onderstaande aandoeningen kan hydrotherapie een belangrijk onderdeel uitmaken van het behandelplan:

  • Artrose en ouderdomsklachten
  • Rug- en halsproblemen, zoals bv. stijfheid, hernia (OK), spondylose, lumbosacrale instabiliteit
  • Neurologische problemen zoals ataxie en verlammingen
  • Gewrichtsproblemen, bv. HD, ED, OCD, LPA, LPC
  • (Sub)acute letsels spieren, pezen, banden en/of gewrichten (bv. mobiliteitsproblemen)
  • Revalidatie na gewrichtsoperaties of botbreuken, bv. na heupoperatie, kruisband en/of meniscusletsel
  • Pijnklachten waarbij geen gebruik gemaakt mag worden van pijnmedicatie
  • Overgewicht
  • Coördinatiestoornissen
  • Verminderde sportprestaties (of ter preventie van blessures)

Wanneer is hydrotherapie niet geschikt?

Hydrotherapie is niet geschikt voor dieren met open wonden, hechtingen, ernstige huidproblemen en long- of hartafwijkingen. Het is daarom altijd belangrijk uw dierenarts te raadplegen wanneer u wilt beginnen met hydrotherapie.

Voorwaarden hydrotherapie

Voor hydrotherapie is een verwijzing noodzakelijk. Wanneer de hond in aanmerking komt voor hydrotherapie wordt gevraagd de hond van tevoren goed uit laten en enige tijd voor de therapie niet te laten eten. Daarnaast wordt geadviseerd een eigen handdoek en tuig mee te nemen.

Voor een behandeling kunt u met uw hond of kat terecht bij de dierenfysiotherapeut van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.

In het tijdschrift Dierenpraktijken verscheen een interview met Aline Hoving, dierenfysiotherapeut bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Bekijk ook onze film over hydrotherapie.