Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Pijn herkennen bij paarden

Paarden kunnen ons niet vertellen of en waar ze pijn hebben. Thijs van Loon van de Universiteitskliniek voor Paarden is samen met een aantal andere onderzoekers de uitdaging aangegaan om de expressie van pijn bij paarden te ontdekken. Zij hebben nu een ‘pijnschaal‘ ontwikkeld.

Paarden zijn prooidieren, hun instinct vertelt hen om pijn niet duidelijk te laten zien. Dit is een overlevingsmechanisme. Maar hoe kunnen wij dan wel zien of paarden pijn hebben?

In de pijnschaal van Van Loon wordt gekeken naar een aantal fysiologische parameters, zoals rectale temperatuur, ademfrequentie en darmgeluiden. Hiernaast wordt bij het paard ook gelet op specifieke gedragingen als rusteloosheid, zweten, schoppen tegen de buik, krabben, spiertrillingen, slechte eetlust en agressie en/of minder interesse in de mens. Deze vormen samen de pijnschaal.  Net als bij mensen, reageert elk paard ook anders op dezelfde pijnprikkel. Het is hierdoor niet mogelijk om een 100% accurate schaal te maken voor elk paard, maar de schaal omvat in elk geval de meeste pijn-gerelateerde gedragingen.

De onderzoekers hebben de schaal getest op 48 paarden die een spoedeisende koliek-operatie ondergingen. Het bleek dat paarden met een hogere score op de pijnschaal een grotere kans hadden op een tweede operatie door complicaties of zelfs op euthanasie.

Thijs van Loon is specialist Veterinaire Anesthesiologie bij de afdeling Anesthesiologie van de Universiteitskliniek voor Paarden. Hij ziet deze schaal als een beginpunt van het bestuderen van de pijnexpressie in paarden. Hij hoopt dat verder onderzoek zal leiden tot schalen voor specifieke pijnen.

Deze schaal is niet de eerste pijnschaal die voor paarden ontwikkeld is. Van Loons pijnschaal is afgeleid van een andere schaal, ontwikkeld door Fransen en Canadezen in 2008, onder leiding van prof. dr. Eric Troncy van de University of Montreal Veterinary School.