Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Bespreek overgewicht bij huisdieren en ga er wat aan doen!


Helaas komt overgewicht veel voor, niet alleen bij mensen maar ook bij huisdieren. En net als bij mensen kan overgewicht bij dieren leiden tot ernstige aandoeningen zoals diabetes, gewrichtsklachten of hart- en vaatziekten. Voorkomen is beter dan genezen. Vraag dus uw dierenarts bij ieder bezoek gerust om advies over voeding, beweging en een gezond gewicht. Want overgewicht wordt vaak niet (h)erkend.

Bespreekbaar maken

Meer dan 50% van de honden en katten in Nederland heeft last van overgewicht, zo blijkt uit onderzoek. Het wordt dus hoog tijd om dit probleem aan te pakken. ‘Maar in interviews geven veel dierenartsen aan dat ze overgewicht een lastig bespreekbaar onderwerp vinden’, aldus dr. Ronald Jan Corbee, specialist Klinische Voeding bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Uit een enquête onder huisdierbezitters blijkt echter dat veel eigenaren wel degelijk openstaan voor het aanpakken van overgewicht bij hun huisdier, hoewel ook zij het soms een moeilijk onderwerp vinden om te bespreken. ‘Maar ze stellen een advies van hun dierenarts in elk geval wel op prijs.’ Corbee roept dierenartsen en baasjes dus op om samen dit probleem aan te pakken. En om overgewicht in ieder geval uit de taboesfeer te halen.

Samen maken we het verschil

Een gezond gewicht zorgt voor een langer en gezonder (en dus ook gelukkiger) leven – ook voor katten en honden. Ronald Jan Corbee: ‘Samen kunnen wij het verschil maken in de levensduur en levenskwaliteit van onze huisdieren !’ Zijn oproep aan huisdierbezitters luidt dan ook: ‘Gooi de schroom van u af, vraag uw dierenarts naar het juiste gewicht van uw huisdier en bespreek de verschillende behandelingsmogelijkheden. Overgewicht bij huisdieren komt zeer vaak voor, dus u bent zeker niet de enige met een te dik huisdier.’ Dierenartsen drukt hij op het hart om overgewicht bij huisdieren vooral te benoemen. ‘Stel indien nodig een behandelplan voor.’ Voor advies of hulpmiddelen kunnen dierenartsen in ieder geval altijd bij hem terecht.

Meer weten? Op onze website vindt u meer informatie over onze behandelingsmogelijkheden.