Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Positieve trainingsstips: Mijn pup springt op de bank, maar hoe krijg ik ‘m er weer af?

“Een hond heb je niet tijdelijk”

Huisdieren zorgen voor plezier in je leven, bieden een luisterend oor en geven ontspanning. Zeker in de tijden van crisis. Net als vorig jaar is er ook dit jaar een toename van mensen die een pup aanschaften, dat is mooi om te zien. Maar de medaille heeft ook een andere kant. Een hond schaf je niet aan voor een tijdelijke periode, maar blijft zijn leven lang bij je en het is belangrijk dat je daarin investeert. Aangezien voorkomen beter is dan genezen heeft gedragsbioloog Claudia Vinke een paar positieve trainingstips voor eigenaren die met hun pup tegen “gewone” opvoedingsproblemen aanlopen.

“Het contrast in je dagelijkse routines en je leefomstandigheden tussen nu en de periode na corona kan erg groot zijn. Past een hond dan wel nog in je leven? Het is mogelijk dat je met je eerste hond tegen opvoedingsproblemen aanloopt en vergeet niet: een hond heb je niet tijdelijk”, aldus Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag aan de faculteit Diergeneeskunde.

Saskia Arndt en haar team van gedragsdeskundigen van de faculteit Diergeneeskunde maken zich zorgen over de in coronatijd aangeschafte honden. Eén van die gedragsdeskundigen is Claudia Vinke. Zij ziet in de gedragskliniek van het Universitair Dierenziekenhuis niet alleen een toename van het aantal honden met gedragsproblemen, maar ook eigenaren met problemen met het opvoeden van hun pup. Vinke behandelt iedere week honden met complexe gedragsproblemen. Vinke: “Het lijkt er op dat nogal wat eerstehond-eigenaren wanhopig op internet op zoek zijn naar oplossingen nu er geen puppycursussen worden aangeboden. In de wirwar aan informatie vinden zij ook adviezen over strafmethoden, bijvoorbeeld op de rug leggen, van de bank gooien, een ruk aan de slipketting geven of een tik op de neus. Dat is vragen om problemen.”

Mijn pup springt op de bank, maar hoe krijg ik ‘m er weer af?

Pups houden van een fijne zachte ligplek, dus is de bank een aantrekkelijke optie. Wanneer je merkt dat je pup op de bank wil springen en jij vindt dat geen goed idee, duw je pup dan niet abrupt van de bank, maar leid je de pup onmiddellijk af met een speeltje op het moment dat je een springneiging ziet. Gooi het speeltje de andere kant op en doe eventueel nog wat oefeningen, bijvoorbeeld “zit” of “lig” of “mand”. Mocht je pup weer op de bank springen, lok hem er weer af met iets lekkers en beloon hem als hij weer met vier pootjes op de grond staat. Als je dit consequent volhoudt zal de pup uiteindelijk gaan begrijpen dat hij niet op de bank mag liggen of springen. Zorg ook voor een goed comfortabel alternatief. Een pup vindt het fijn om een eigen plek te hebben om zich terug te trekken – zacht, warm, niet in de loop, maar wel een plek dichtbij de mensen in de kamer.Geef hem op die plek ook zijn kluifjes en andere lekkere dingen, zodat dit een fijne plek voor de hond wordt.

Alleen thuis blijven moet je leren

De hond is een sociaal dier en vindt het helemaal niet fijn om alleen achter gelaten te worden. Een pup die niet goed heeft geleerd om alleen thuis blijven, kan angstig worden en gaan blaffen of slopen als hij alleen moet blijven. Juist nu, tijdens de coronaperiode, moeten we niet vergeten om een pup aan te leren om alleen thuis te blijven. Dit gaat stapsgewijs, te beginnen met hele korte momenten weg gaan. In het begin zelfs maar tien tellen en daarna weer terug naar binnen. Prijs je pup voor zijn goede gedrag. Doet je pup het goed dan kan je het moment dat je buiten de deur staat, gaan verlengen. Heeft je pup er moeite mee en blaft hij dan heb je het te snel opgebouwd en zal je een stapje terug moeten doen en weer kortere periodes weggaan.

Je kan je pup helpen door deze oefening te doen als hij net is uitgelaten – de meeste pups zijn moe na het uitlaten en willen gaan slapen. Zo kan je al snel je pup belonen voor het gewenste gedrag. Ook kan je bij het weggaan je pup een lekkere knauwstaaf geven, een goede afleiding, maar de pup leert zo ook dat even alleen thuisblijven ook betekent dat hij iets lekkers krijgt. Het einddoel is natuurlijk dat je uiteindelijk een paar uurtjes op stap kan gaan en je hond gaat slapen.

Voerbak weghalen

Het is belangrijk dat je de voerbak van je hond weg kunt halen. Voer is voor veel honden belangrijk en honden kunnen hun voer verdedigen en zelfs bijten (voernijd), zeker wanneer de pup uit de commerciële handel komt of een zwerfverleden heeft. Leer dit je puppy dus van jongs af aan goed aan, en ruk niet de voerbak voor zijn neus weg. Begin heel rustig stapsgewijs te oefenen door het geven van kleine beetjes voer en doe er telkens een beetje bij met je hand. Je pup leert zo de komst van je hand te koppelen aan de komst van meer voer. Zet de voerbak ook altijd op een rustige plaats, dus niet waar iedereen continu langs moet lopen en over de pup heen moet stappen. Dat is bijzonder onrustig. Je kan rondom het eten ook een ritueeltje uitvoeren, waar je pup eerst netjes moet gaan zitten en pas bij het commando “eten” naar zijn bak mag lopen om te gaan eten.

Ruilen van voer en speeltjes

Sommige pups kunnen leuke speeltjes, hun ligplek of een  bot gaan bewaken. Soms kan dit zelfs leiden tot een snauw of bijten op het moment dat je langs loopt. Alles wegtrekken en je pup wegduwen is niet fijn en veilig. Een veel betere keus is ruilen. Dus voor het afgeven van het speeltje krijgt je pup iets lekkers terug. Ruilen is veel veiliger en veel vriendelijker dan het bot voor je pup zijn neus wegtrekken. Sterker nog, op die manier maak je dingen vaak extra belangrijk en wordt de noodzaak om dit object te verdedigen voor de pup ook weer groter. Uiteraard kan je hier ook een commando aan koppelen.

Trainen voor veterinaire handelingen

Iedere hond zal vroeg of laat een medische handeling moeten ondergaan. Een pup voorbereiden en trainen op een paar reguliere dierenartsen handelingen is altijd aan te raden. Minder stress voor de hond, minder stress voor de eigenaar en fijn voor de dierenarts. Op www.diergeneeskunde.nl is een aantal instructiefilmpjes te vinden met trainingsvoorbeelden

Opvoeden met beloning

Het opvoeden van een pup is een flinke klus waar veel geduld en discipline voor nodig is. Vooral voor eerstepup-eigenaren is dat soms uitdagend. Probeer altijd rustig te blijven en ga nooit schelden, schreeuwen of slaan, maar probeer ongewenst gedrag zo positief mogelijk op te lossen om de  vertrouwensband met de pup niet te beschadigen. Het gebruik van stroomstoothalsbanden of prikhalsbanden zijn nooit een goed idee. Het opvoeden en trainen van een hond op basis van positieve bekrachtiging is beter voor het welzijn van het dier, geeft betere trainingsresultaten en leidt tot een be­tere relatie tussen hond en eigenaar waar je samen een hondenleven lang plezier aan zal hebben!

Indien je een serieus gedragsprobleem vermoedt, maak dan zo snel als mogelijk een afspraak met een gediplomeerde diergedragstherapeut of maak een afspraak met de Gedragskliniek voor Dieren.