Gedragskliniek voor Dieren
De Gedragskliniek voor Dieren behandelt voornamelijk gedragsproblemen bij honden, katten en papegaaien, maar in overleg is behandeling van andere diersoorten met gedragsproblemen ook mogelijk. Centraal staat het stellen van een gedragsdiagnose. Samen met de diereigenaar doorgronden we de oorzaken van het probleemgedrag bij het dier. Bij de gedragskliniek gaat het niet over nieuwe methoden of ‘tools’. Het doel is om op basis van betrouwbaar onderzoek en met oog voor dierenwelzijn en de leefomgeving met elkaar in gesprek te gaan over oplossingsrichtingen.
Soms is er een verband tussen gedragsproblemen en andere ziekteprocessen, zoals problemen met de huid of de gewrichten. Door een combinatie van diergeneeskundige en gedragstherapeutische aanpak kunnen we zulke gedragsproblemen goed behandelen.
Voor een afspraak met de Gedragskliniek voor Dieren voor uw hond of kat heeft u doorverwijzing van uw dierenarts nodig. Voor een afspraak voor de papagaai kan dat ook zonder doorverwijzing.
Voor het maken van een afspraak belt u op werkdagen tussen 08.00 – 16.30 uur met de patiëntadministratie op: 030 – 253 9411.
- Maak en afspraak via 030 – 253 9411
- Voor het bezoek kunt u al een aantal zaken voorbereiden.
- De dag van het bezoek
- Na het bezoek
De Gedragskliniek kan voor eerstelijns dierenartsen en gediplomeerd gedragstherapeuten een intercollegiaal consult aanbieden m.b.t. gedragsmedicatie. Download hier de pdf.
Gedragsprobleem bij uw hond, kat of papagaai
Heeft uw huisdier een gedragsprobleem, dan kunt u bij ons terecht voor een diagnose, diverse oplossingsrichtingen en een behandelplan. Hieronder leest u daar meer over.
Gedragsdiagnose hond, kat of papagaai
Samen met u onderzoeken we de oorzaken van het gedrag van uw huisdier. Dit doen we door:
- Het helder maken van de levensgeschiedenis van uw huisdier.
- Het bestuderen van het gedrag van het dier op video en bij honden ook in de kliniek.
- Het in kaart brengen van de (on-)mogelijkheden van de huidige leefomgeving, inclusief de sociale leefomgeving.
Het resultaat is een gedragsdiagnose.
Oplossingen voor het gedragsprobleem
Daarna gaan we met elkaar in gesprek over de kans op herstel en mogelijke oplossingsrichtingen voor het gedragsprobleem van uw huisdier. De centrale vraag hierbij is: mag een verandering van gedrag verwacht worden en in welke mate?
Behandelplan
U ontvangt een behandelplan waarmee u zelf aan de slag kunt, al dan niet onder begeleiding van uw eigen dierenarts of diergedragstrainer/therapeut in uw eigen omgeving.
Waarvoor kunt u met uw huisdier bij ons terecht?
Gedragsproblemen bij de hond
De volgende problemen kunnen een reden zijn voor een bezoek aan de Gedragskliniek voor Dieren:
- ongewenste angst of agressie in bepaalde situaties
- depressie-achtige verschijnselen
- binnenshuis urineren
- hyperactiviteit
- dementie gerelateerde problemen
- stereotypie, compulsief gedrag (zich herhalend gedrag), zelfbeschadiging
Gedragsproblemen bij de kat
Ook voor vragen over gedragsproblemen bij uw kat kunt u bij ons terecht. Een ‘kattengedragsconsult’ doen wij alleen op afstand. Dit omdat we willen voorkomen dat de reis en een bezoek uw kat onnodig stress oplevert en het heeft voor ons geen meerwaarde om het gedrag van katten buiten de eigen vertrouwde omgeving te observeren.
Heeft u algemene vragen over kattengedrag? Op de site van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren vindt u naast informatie over aanschaf en verzorging, en gezondheid, ook betrouwbare informatie over gedrag en opvoeding van katten.
Kattengedragconsult op afstand
Het team van de Gedragskliniek adviseert u graag over oplossingsrichtingen bij gedragsproblemen van uw kat. Als basis van het gedragsconsult is het team van de Gedragskliniek erop gericht om een gedragsdiagnose te stellen. In een gedragsdiagnose wordt op basis van doorgronde motivatie factoren (‘oorzaken’), prikkel(s) en context(en) geduid welk gedragsprobleem door welke (hoofd)oorzaken speelt. Daarbij schetsen wij ook de prognose, ofwel wat is de kans op herstel of herhaling van het probleemgedrag.
Voordat het probleem van een kat door het team van de Gedragskliniek gedragsmatig kan worden opgepakt, zal uw eigen dierenarts uw kat eerst klinisch moeten onderzoeken om te kijken of er wellicht (ook) sprake is van een onderliggend medisch probleem. Uw dierenarts kan u daarna verwijzen voor een gedragsconsult.
De procedure voor een gedragsconsult voor uw kat kent verder twee stappen:
- Om op afstand inzicht te krijgen in het probleem van uw kat ontvangen wij altijd graag informatie over de voorgeschiedenis, thuissituatie en voedingspatroon etc. Daarvoor maken wij gebruik van een eigen uitgebreide GEDRAGKAT-vragenlijst, die wij u opsturen en vragen zo volledig mogelijk in te vullen. Naast het insturen van de ingevulde vragenlijst vragen wij ook om (specifieke) filmbeelden van zowel het probleemgedrag als ook verdere relevante gedragingen, zoals gedrag in rust, spel of tijdens eten en interactie met andere katten binnen het huishouden.
- Zodra wij het patiëntendossier van uw dierenarts, en de ingevulde vragenlijst met filmbeelden binnen hebben bespreken en bekijken wij alle informatie binnen het team. Op basis van deze informatie proberen wij de oorzaak van het gedrag te verklaren, zodat wij u kunnen adviseren over oplossingsrichtingen – mits lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten.
- U ontvangt daarna een email voor het maken van een (video)belafspraak (MsTEAMS) om onze bevindingen met u te bespreken en eventuele aanvullende vragen te stellen.
- Na de belafspraak zetten wij de met u besproken bevindingen en adviezen op schrift en sturen u die als bijlage op via de email. Na afronding ontvangt u een factuur.
Voor het aanvragen van een kattengedragsconsult en een actuele prijsopgave kunt u contact opnemen met onze patiëntadministratie. U vindt de contactinformatie onder ‘Contact’ op deze pagina.
Voor het aanvragen van een kattengedragsconsult en een actuele prijsopgave kunt u contact opnemen met onze patiëntadministratie. U vindt de contactinformatie onder ‘Contact’ op deze pagina.
Voor het aanvragen van een kattengedragsconsult en een actuele prijsopgave kunt u contact opnemen met onze patiëntadministratie. U vindt de contactinformatie onder ‘Contact’ op deze pagina.
Mocht u op zoek zijn naar een consult aan huis, verwijzen wij graag naar een SPPD– of Dierbaar-geaccrediteerde kattengedragstherapeut of kijk op: Kattengedragstherapeuten – Kattengedragstherapeuten voor een gedragstherapeut bij u in de buurt.
Gedragsproblemen bij papagaaien
U kunt onder andere terecht met uw papegaai bij onze kliniek voor de volgende gedragsproblemen:
- verenplukken, zelfbeschadigend gedrag
- overmatig seksueel gedrag
- agressie, bijten
- overmatige angst
- stereotypie, compulsief gedrag (zich herhalend gedrag)
- overmatig vocaliseren, schreeuwen
Meest voorkomende gedragsproblemen bij dieren
Lees meer over veel voorkomende gedragsproblemen en onze behandelwijzen of bekijk onze filmpjes over het voorkomen van stress bij een bezoek aan de dierenarts.
Op de website van de Apotheek Diergeneeskunde staan handige filmpjes over het toedienen van medicijnen bij de hond, kat, vogels en paarden.
Graag wijzen wij u op het Diergeneeskundig Memorandum (nummer 2, 2019) is een praktische handleiding en een naslagwerk over gedragsproblemen bij de hond met handige tips over de aanpak van de gedragsanamnese, gedragsdiagnostiek en oplossingsrichtingen. Geïnteresseerd? Zie dan de website van het Diergeneeskundig Memorandum voor bestelinformatie.
Infobrief Gedragskliniek voor Dieren
In de Infobrief voor dierenartsen van de Gedragskliniek voor Dieren en de bijbehorende literatuurlijsten vindt u gedetailleerde informatie over gedragsproblemen bij honden, katten en papegaaien. Bijvoorbeeld over (vuurwerk)angst.