Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Actueel

Informatiemiddag gastgezinnen Hulphond Nederland

De honden van Hulphond Neerland krijgen, voordat ze in opleiding gaan, allemaal een uitgebreid gezondheidsonderzoek bij het Universitair Dierenziekenhuis in Utrecht. Op donderdag 19 januari was er speciaal voor de gastgezinnen van Hulphond Nederland een informatiemiddag over dit onderzoek. Tijdens deze middag volgden zij verschillende presentaties en kregen ze een rondleiding door het dierenziekenhuis.

De eerste presentatie werd gegeven door Dr. Hille Fieten, coördinator van het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde. In haar verhaal kregen de gastgezinnen een kijkje achter de schermen van het Dierenziekenhuis, ook vertelde Hille over de samenwerking met Hulphond Nederland. Het eerste contact met Hulphond Nederland werd gelegd via  Royal Canin, die al jaren een belangrijke partner is van het Expertisecentrum Genetica, maar ook van Hulphond Nederland Hille: ‘Tijdens mijn kennismaking bij Hulphond Nederland in Herpen was ik erg onder de indruk van wat de honden allemaal hadden geleerd en wat een verschil zij maken in het leven van cliënten’.

Screening op erfelijke aandoeningen

Daarna vertelde Hille hoe het gezondheidsonderzoek van de hulphonden bij het Universitair Dierenziekenhuis wordt aangepakt. Zo worden de hulphonden onder meer gescreend op erfelijke aandoeningen. Ook wordt DNA van deze honden verzameld voor een nog betere begeleiding van het fokkerijprogramma. Ook wordt het DNA gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe DNA testen  om erfelijke aandoeningen eenvoudiger te diagnosticeren. Op dit moment is het Expertisecentrum Genetica het enige centrum in Nederland dat DNA-testen voor dieren ontwikkelt. Ook vertelde Hille over het nieuwe fokkerijbegeleidingsplatform Fit2Breed en het belang van het diagnoseregistratiesysteem PETscan.

DNA test voor afwijkende urineleiders

Toen was het tijd voor de tweede presentatie van de middag, verzorgd  door Dr. Anne Kummeling over Ectopisch Ureteren (EU) bij de hond. EU is een aangeboren ziekte waarbij de urineleiders te ver doorlopen. De hond kan geopereerd worden aan deze aandoening, maar het is niet altijd direct duidelijk of  een hond dit heeft. Anne: ‘Vroeger werd gedacht dat honden met EU altijd symptomen vertoonden, nu komen we erachter dat dit niet waar is. Er zijn ook honden die geen symptomen vertonen maar wel lijden aan EU. Omdat het een erfelijke aandoening is, kunnen deze honden dit wel doorgeven aan de nakomelingen’ zegt Anne. Bij de  Labrador en de Golden Retriever komt EU veel voor.  Het doel van de screening is dan ook: het opsporen van honden met EU, maar zonder verschijnselen, zodat een goede fokselectie kan plaatsvinden. Ook wordt onderzoek gedaan om  in de toekomst een DNA test te kunnen ontwikkelen om EU op te sporen. Via de samenwerking met Hulphond Nederland zijn al bijna 350 honden gescreend op EU.

Orthopedische screening

Afsluitend gaf Dr. Sarah van Rijn een presentatie over de orthopedische screening van hulphonden. Sarah vertelt hoe dit onderzoek in zijn werk gaat: ‘Eerst laten we de hond heen en weer lopen op de gang, daarna voelen we de hond staand af en ten slotte onderzoeken we de voor- en achterpoten terwijl de hond ligt. Alle resultaten vullen we in op het screeningsformulier.’ Naast het lichamelijk onderzoek wordt ook beeldvorming ingezet om de hulphonden te screenen. Zo wordt er een CT-scan gemaakt van de ellebogen en lage rug en een röntgenfoto van de heupen. Tijdens de orthopedische screening wordt er gekeken naar elleboogdysplasie en heupdysplasie (dit is vooral voor de verzekering belangrijk) maar ook lage rugpijn en patella luxatie (het “uit de kom” schieten van de knieschijf) wordt nauwkeurig onderzocht.

Na drie leerzame presentaties was het tijd voor de rondleiding. De gastgezinnen namen onder andere een kijkje bij beeldvorming, de verpleegafdelingen en in de spreekkamers. Kortom het was een middag vol met relevante en interessante informatie waar de gastgezinnen een duidelijk beeld kregen over wat er nu precies gebeurt als zij hun hond naar het Dierenziekenhuis brengen voor de screening.