Blaasontsteking (Cystitis)
Bij een blaastonsteking is de blaaswand ontstoken.
Verschijnselen
Dieren met een blaasontsteking:
- plassen vaak kleine beetjes
- persen bij het plassen
- hebben pijn bij het plassen
- hebben rode urine
- of verliezen soms druppeltjes plas in huis
Een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- bacteriën
- irritatie van de blaas door bijvoorbeeld: blaasstenen, tumoren of poliepen
Katten
Bij katten kan een speciale vorm van blaasontsteking voorkomen, de interstitiële cystitis of feline lower urinary tract disease. Daarbij kunnen meerdere factoren een rol spelen, zoals:
- stress
- overgewicht
- weinig drinken
- te droog voer
Behandeling
De behandeling van de ontsteking is afhankelijk van de oorzaak. Sommige oorzaken, zoals kwaadaardige tumoren van de blaas, zijn niet goed te behandelen. In dat geval zal voor ondersteunende behandeling gekozen worden. Mogelijke behandelingen zijn:
- behandeling met medicijnen
- behandeling met een operatie
- behandeling van interstitiële cystitis of feline lower urinary tract disease
U kunt voor behandeling van een blaasontsteking terecht bij de polikliniek Urologie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Dit geldt alleen voor honden en katten. Met overige diersoorten kunt u voor de behandeling van deze aandoeningen terecht bij de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren.
Behandeling met medicijnen
Wanneer de blaasontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie, wordt deze op kweek gezet om te kijken welke bacterie het is. Daarna kan een antibioticakuur gegeven worden. Na het geven van een antibioticakuur kan het nodig zijn de urine een keer extra te controleren. Dit is om te zien of de infectie echt verdwenen is.
In sommige gevallen blijft een blaasontsteking, ook na een antibioticakuur, steeds terugkomen. In dat geval kan de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren met extra onderzoek, bijvoorbeeld een kijkoperatie, de achterliggende oorzaak proberen te vinden.
Behandeling met een operatie
Blaasstenen, tumoren en poliepen kunnen behandeld worden met een operatie. Hoewel tijdens een operatie de oorzaak aangepakt kan worden, blijft controle soms nodig. Tumoren kunnen bijvoorbeeld terug groeien en blaasstenen kunnen opnieuw ontstaan. Voor dieren met blaasstenen kan een aangepast dieet nodig zijn.
Behandeling van interstitiële cystitis of feline lower urinary tract disease
De behandeling van deze bijzondere vorm van blaasontsteking bestaat uit het verlichten van de problemen met medicijnen en het zoeken naar een oplossing om herhaling te voorkomen. Soms kan een speciaal dieet met meer vocht (blikvoer) uitkomst bieden.