Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

De dag van het bezoek met uw huisdier

Belangrijke papieren

Als u met uw hond of kat komt, moet u het volgende meenemen:

  • de verwijsbrief van uw dierenarts, als dat nodig is – zie ‘verwijsbrief’
  • een kopie van de stamboom, indien in bezit
  • het dierenpaspoort, indien in bezit
  • het inentingenboekje
  • uw geldige legitimatiebewijs

Nuchter

Voor sommige afspraken moet uw dier nuchter zijn. U kunt daarover meer informatie vinden op de pagina van de afdeling waarmee u een afspraak heeft.

Urine/ontlasting meenemen

Voor sommige afspraken wordt u verzocht een kleine hoeveelheid urine en/of ontlasting van uw dier mee te nemen. Aanwijzingen voor het opvangen van urine vindt u in onze instructiefilm.

Bij aankomst

U kunt parkeren op de parkeerplaats direct voor de ingang. Uit de automaat bij de slagboom komt een parkeerkaart. Deze heeft u ook weer nodig om het terrein te kunnen verlaten (parkeren is gratis voor patiënteigenaren, maar vergeet niet bij vertrek de parkeerkaart door ons te laten scannen).

Vervolgens meldt u zich bij de balie direct links na de ingang. Bij de balie schrijven wij uw huisdier in. Komt u met een hond of kat? Dan kunt u na het inschrijven met uw dier plaatsnemen in de wachtkamer. Komt u met een ander dier? Dan kunt u na het inschrijven meteen doorlopen tot achter in de grote wachtruimte. Daar heeft de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren een eigen zithoek.

Onderzoek

In de wachtkamer wordt uw dier opgehaald door de dierenarts/specialist of door één van de coassistenten (een student Diergeneeskunde in de laatste fase van de opleiding). Samen met uw dier gaat u dan naar een van de polikliniekkamers.

Wij onderzoeken uw dier op basis van uw informatie, de informatie van uw eigen dierenarts en/of uit gegevens uit een eerder bezoek. Eventueel vindt er aanvullend onderzoek of een kleine behandeling plaats. Dat kan nodig zijn voor het stellen van een goede diagnose of voor het voorschrijven van de definitieve behandeling.

Bij voorkeur voeren wij het aanvullende onderzoek nog diezelfde dag uit. Bij veel van onze patiënten wordt bijvoorbeeld tijdens het poliklinisch bezoek aanvullend diagnostisch onderzoek uitgevoerd. U kunt daarbij denken aan een echo of röntgenopname. Dat vindt plaats bij de afdeling Diagnostische Beeldvorming.

Daarnaast kunnen kleine handelingen worden uitgevoerd zoals het aanprikken van diktes of lichaamsholtes voor cellenonderzoek of bacteriekweek en bloedonderzoek en/of weefselafname.

In alle gevallen geldt dat wij eerst met u overleggen.

Uitslag onderzoek

Het kan enkele dagen duren voordat de definitieve uitslagen van bijvoorbeeld bloed- of cellenonderzoek bekend zijn. Zodra de gegevens bekend zijn, nemen wij contact met u en uw dierenarts op om de uitslagen en een behandelplan te bespreken.

Bij een operatie

Soms blijkt na het onderzoek dat er een operatie nodig is. Voor een goede voorbereiding kan het noodzakelijk zijn dat u uw hond of kat de dag voor de operatie al komt brengen. Vanzelfsprekend zullen wij dit ruim op tijd met u bespreken.

Verpleging

Als uw dier bij ons geopereerd is, hangt het van de specifieke gezondheidssituatie af of uw dier meteen met u mee naar huis kan. Wanneer dit niet mogelijk is verzorgen wij uw dier in één van onze drie verpleegafdelingen.

Begeleiden van uw dier

In verband met de hygiëneregels is het niet mogelijk om bij een operatie van uw dier aanwezig te zijn. U mag er wel bij zijn als uw dier onder narcose wordt gebracht. In verband met de rust, die belangrijk is voor de narcose, kunnen wij niet iedereen toelaten. Eén van de eigenaren mag bij het dier blijven totdat het slaapt en de daadwerkelijke behandeling of operatie begint.

U kunt niet aanwezig zijn bij het maken van scans en foto’s. Het is namelijk erg belangrijk dat we duidelijke beelden maken en dat gaat het beste als uw dier zo rustig mogelijk is. Als uw dier door uw aanwezigheid wordt afgeleid of naar u toe probeert te komen kunnen wij geen goede beelden maken en mogelijk niet tot de juiste diagnose komen.

Lees meer over narcose en diagnostische beeldvorming.

Rekening

De uitgevoerde onderzoeken en behandelingen bepalen de uiteindelijke kosten. Dit kan sterk variëren per aandoening. Daarom kunnen wij u vooraf alleen een globale kostenschatting geven. Deze kostenschatting is altijd een indicatie. Gedurende de onderzoeken/behandeling moet dit mogelijk bijgesteld worden. Hierover houden we u tijdens het behandelingstraject op de hoogte.

Aan een kostenschatting kunt u geen rechten ontlenen. Het blijft een schatting en het is dus geen prijsafspraak.

U ontvangt de rekening na afloop van het consult of bij het ophalen van uw huisdier na een opname, onderzoek of operatie. U kunt bij ons betalen via pinpas. Meer informatie rondom het betalen van de rekening kunt u vinden in de behandelovereenkomst.

Medicijnen worden apart doorberekend en rekent u af bij de Apotheek Diergeneeskunde. Voor meer informatie over de kosten van medicijnen kunt u terecht bij de apotheek.

Medische hulpmiddelen

Mocht het nodig zijn om medische hulpmiddelen aan te schaffen (bijvoorbeeld speciale T-shirts voor na een operatie, speciale voerbakken of pootbescherming), dan kunt u hiervoor terecht bij de balie.