Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Acute nierziekte

Nieren werken niet goed

Soms blijkt uit bloed- of urineonderzoek dat de nieren van uw hond of kat niet goed werken. De afvalstoffen zijn dan te hoog (bloed) of goede bouwstoffen zoals eiwit en suiker, worden niet goed uitgefilterd en komen in de urine terecht. Het probleem kan zich op dat moment op drie plekken bevinden:

 1. Voor de nieren: als het aanbod van bijvoorbeeld eiwit of suiker heel snel stijgt, kunnen de nieren, ook al zijn ze gezond, dit niet aan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij suikerziekte of een spieraandoening.
 2. In de nieren: de nier zelf is ziek. Deze problemen worden bij de afdeling nefrologie behandeld.
 3. Na de nieren: het probleem zit in de blaas of de urinewegen. Deze problemen worden bij de afdeling Urologie behandeld.

Bij acute nierziekte is de nier zelf aangetast.

Verschijnselen

Dieren met acute nierziekte hebben de volgende symptomen:

 • plotseling erg ziek
 • sloom
 • braken
 • vergiftigingsverschijnselen
 • hoge koorts

Dieren met acute nierziekte worden vaak als spoedgeval binnengebracht. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren heeft een uitstekende spoedopvang, waar dag en nacht een gespecialiseerd team klaarstaat om uw dier op te vangen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk van acute nierziekte:

 • infectie
 • vergiftiging: bijvoorbeeld door het eten van lelies, druiven of koelvloeistof

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van:

 • het verhaal van de eigenaar
 • het lichamelijk onderzoek
 • bloed- en urineonderzoek. Urineonderzoek is daarbij erg belangrijk.

Behandeling

De behandeling van acute nierziekte is afhankelijk van het achterliggende probleem. In eerste instantie zal de hond of kat, zeker als deze erg ziek is, gestabiliseerd moeten worden. Vaak wordt vocht gegeven om uitdroging tegen te gaan. De uiteindelijke behandeling is erop gericht de oorzaak van de nierziekte weg te nemen. Dat kan door (bij infectie) de infectie te behandelen of door (bij vergiftiging) de gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Prognose

Omdat acute nierziekte snel ontstaat, is bij een goede behandeling de schade aan de nier vaak beperkt. Dat betekent dat de prognose dan goed is. Bij vergiftiging dient, voordat een goede prognose gegeven kan worden, rekening gehouden te worden met de ernst van de gifstof.

U kunt voor behandeling van een nierziekte terecht bij de polikliniek Nefrologie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Dit geldt alleen voor honden en katten. Met overige diersoorten kunt u terecht bij de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren.

Overweging: als uw dier overlijdt

Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren krijgen we regelmatig dieren binnen met acute nierziekte waarbij niet geheel duidelijk is wat de achterliggende oorzaak is. Dan kan het nuttig zijn om, in het geval dat uw huisdier overlijdt, pathologisch onderzoek uit te voeren. Mocht dat bij uw huisdier het geval zijn, dan kan de behandelende dierenarts u vragen hierover na te denken. We begrijpen dat een dergelijke beslissing niet gemakkelijk is om te nemen. Vaak zullen we hiervoor dan ook vooraf al een afspraak met u maken, zodat u zich hier na het overlijden van uw dier niet meer over hoeft te buigen.