Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Dobermann hepatitis

Wat is het

Dobermann hepatitis veroorzaakt een chronische leverontsteking bij de Dobermann. Hierbij speelt een verstoorde immuunreactie een rol. Ook hebben Dobermanns daarnaast regelmatig koperstapeling in de lever. Dit kan de ontsteking verergeren.

Oorzaken en huidige onderzoekmogelijkheid

Dobermann hepatitis wordt veroorzaakt door foutjes (mutaties) in het erfelijk materiaal (DNA). Deze mutaties kunnen door ouderdieren worden doorgegeven aan de nakomelingen. Ouderdieren kunnen worden onderzocht op de aanwezigheid van de ziekte door ze te laten screenen. Echter, in sommige gevallen ontwikkelen dieren die bij screening (nog) normaal waren, later toch de ziekte.

Eerder onderzoek bij het Expertisecentrum Genetica toonde al aan dat koperstapeling een rol speelt in de ontwikkeling van de aandoening. Voor koperstapeling is een DNA-test beschikbaar bij het Expertisecentrum voor de Dobermann. Wanneer u bloed doneert van uw Dobermann met reeds gediagnosticeerde Dobermann hepatitis, dan bieden wij u deze test gratis aan. Lees daarover meer in onze onderzoeksoproep Samen sterk voor de Dobermann.

Symptonen

De symptomen zijn in het begin vaak niet zo opvallend, soms een wat verminderde eetlust of braken. Bij ernstige aantasting van de lever, dus in een vergevorderd stadium van de ziekte kan de hond erg lusteloos worden, geelzucht ontwikkelen, problemen krijgen met de bloedstolling en een met vocht gevulde buik.

Diagnose

Een vermoeden van Dobermann hepatitis kan worden gesteld door klinische verschijnselen en een verhoging van de leverwaarden in het bloed. Voor een definitieve diagnose is weefselonderzoek van de lever nodig. Dit wordt verkregen door het nemen van een leverbiopt.

Huidige therapie en medicatie

De therapie bestaat uit ontstekingsremmers en medicatie tegen koperstapeling als dat ook aanwezig is. Helaas heeft Dobermann Hepatitis vaak een slechte prognose.

Vermoedt u dat uw hond Dobermann hepatitis heeft, of heeft uw dierenarts verhoogde leverwaarden in het bloed gevonden bij uw hond? Dan kunt u terecht bij de specialisten van de afdeling Hepatologie van het Universitair Dierenziekenhuis. Voor het maken van een afspraak of telefonisch consult, kunt u contact opnemen met de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.

Samen sterk voor de Dobermann

Is bij uw hond de diagnose Dobermann hepatitis gesteld? Wilt u bijdragen aan ons onderzoek om de erfelijke aandoening in de toekomst te voorkomen? U helpt ons door een bloedmonster te doneren voor DNA-onderzoek. Lees daarover meer in onze onderzoeksoproep Samen sterk voor de Dobermann.