Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Laparoscopische ovariectomie (sterilisatie via kijkoperatie)

Een laparoscopische ovariectomie is een sterilisatie via een kijkoperatie. In tegenstelling tot bij een ‘gewone’ operatie worden bij een kijkoperatie slechts enkele kleine openingen in de huid van uw dier gemaakt. Er wordt met speciale instrumenten gewerkt waarbij de buik niet verder open hoeft.

Honden en katten worden gesteriliseerd om ongewenste zwangerschap, loopsheid of krolsheid te voorkomen. Daarnaast beschermt sterilisatie op jonge leeftijd ook tegen het optreden van melkkliertumoren op latere leeftijd.

Bij een kijkoperatie worden slechts enkele kleine openingen in de huid van uw dier gemaakt. Die openingen zijn juist groot genoeg voor een mini-camera en medische instrumenten. Kijkend door de camera voert de chirurg de sterilisatie uit. Bij een kijkoperatie is de operatiewond veel kleiner dan bij een gewone operatie. Uw dier herstelt dan ook veel sneller. Deze kijkoperatie gebeurt in de meeste gevallen poliklinisch. U brengt uw dier op het afgesproken tijdstip en haalt hem weer op nadat we klaar zijn en uw dier goed wakker is (daarover wordt u dan gebeld). U kunt ook bij ons wachten terwijl we opereren.

U kunt voor een sterilisatie van uw hond of kat terecht bij de afdeling Algemene Chirurgie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.

Voor sterilisatie via kijkoperatie hoeft u niet verwezen te worden door uw dierenarts. U kunt direct zelf een afspraak hiervoor maken via onze receptie (030-2539411) of contact opnemen via email (chirurgieUKG@uu.nl).

Waarom de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren?

Naast het gebruikelijke hoge niveau van zorg dat onze patiënten krijgen, zoals de behandeling van patiënten door Europees erkende specialisten en de begeleiding door een anesthesist tijdens operaties, werken wij met de nieuwste technieken en volgens de laatste inzichten. Er wordt op de Universiteitskliniek ook veel onderzoek gedaan naar nieuwe technieken voor kijkoperaties om de kwaliteit van zorg verder te optimaliseren. Wij waren de eerste kliniek in Nederland waar het mogelijk was om honden en katten via een kijkoperatie te laten opereren en wij doen dit al meer dan 17 jaar.

Naast sterilisaties doen wij ook veel moeilijkere ingrepen via kijkoperatie. Hiermee zijn wij internationaal een van de meest vooraanstaande klinieken op dit gebied.