Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Rauwvleesvoeding

Rauwvleesvoeding is, zoals de naam al zegt, het voeren van rauw vlees aan uw hond of kat. Een voorbeeld van rauwvleesvoeding is BARF (‘bone and raw food’). De eigenaar van het huisdier stelt in dit geval het dieet zelf samen. Een ander voorbeeld is KVV (‘komplete vers vlees voeding’). Dit is een kant-en-klaarproduct.

Het geven van rauw voer is niet geheel zonder risico. Ten eerste bestaat de kans op het verstrekken van een incompleet dieet. Ten tweede is er een risico op infectie van zowel het huisdier als de verzorger. Infectie kan voorkomen worden door goede hygiëne en het verhitten van rauw vlees.

Mocht u toch graag rauw vlees voeren aan uw huisdier, dan is het van belang contact op te nemen met een voedingsspecialist. Deze kan u helpen een compleet dieet samen te stellen en u adviseren over hoe om te gaan met rauw voer.

Meer weten?

Deze informatie over rauwvleesvoeding is ontleend aan het artikel ‘Standpunt rauw vleesvoeding voor hond en kat’ in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde, geschreven door dr. R.J. Corbee, drs. E.R. Nijsse, dr. E.A. Hagen-Plantinga en dr. P.A.M. Overgaauw. Zie ook onze brochure ‘Rauwvleesvoeding: tips en adviezen’ (pdf, 1 MB).

Voor voedingsadvies kunt u terecht bij het Veterinair Voedingsinformatiecentrum van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.