Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Vitamine D-tekort

Reptielen hebben regelmatig last van een tekort aan calcium en vitamine D, wat kan leiden tot verzwakte botten, met als gevolg een breuk of vergroeiing. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de calciumhuishouding van het lichaam en de vorming en versteviging van botten.

Behandeling

Reptielen kunnen op twee verschillende manieren aan vitamine D komen. De eerste manier is via hun voedsel. Daarnaast hebben ze veel baat bij een speciaal type UV-licht in hun terrarium, namelijk UVB. UVB komt normaal voor in zonlicht. Onder invloed van UVB maakt een reptiel vitamine D aan in zijn huid en nieren. De juiste golflengte en de juiste hoeveelheid is echter van levensbelang. Vitamine D wordt namelijk alleen aangemaakt onder invloed van UVB-licht met een golflengte van 290-320 nanometer. Daarnaast is de intensiteit van het licht ook van belang; de lamp moet op de juiste hoogte hangen wil het voldoende UVB afgeven. Een lamp van 40-60 Watt geeft meestal voldoende UVB af op 50 cm boven het dier. Om het precies te weten kunt u meten met een UVB meter om de juiste hoogte te bepalen. De lamp dient regelmatig gecontroleerd te worden. Bovendien is de benodigde hoeveelheid afhankelijk van soort en leeftijd.

U kunt met uw dier voor een behandeling terecht bij de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren.

Lamp onder de loep

U kunt uw UV-lamp laten controleren door een dierenarts die zich heeft gespecialiseerd in bijzondere dieren. Deze dierenarts kan de lamp doormeten en adviseren of het al tijd is voor een nieuwe. Kwalitatieve lampen zijn niet goedkoop, maar voor het welzijn van uw huisdier wel erg belangrijk.

Onderzoek naar vitamine D

De faculteit Diergeneeskunde heeft in het kader van een groot welzijnsonderzoek bij huisdieren, onderzoek gedaan naar de invloed van UVB op reptielen. Dit onderzoek, uitgevoerd door Marja Kik, onderzoeker aan de afdeling Pathologie, wees uit dat toegevoegde vitamine D in het voer niet leidt tot voldoende vitamine D in het bloed. Wel werd duidelijk dat de baardagaam in staat is om onder een goede UVB-lamp een voorraad vitamine D op te bouwen die hij kan bewaren om later te gebruiken.