Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Winterslaap

Veel dieren, waaronder schildpadden, gaan in de natuur in winterslaap als bescherming tegen te lage temperaturen. In gevangenschap hoeven schildpadden niet perse in winterslaap, echter het zou er voor kunnen zorgen dat het dier langer leeft en meer drang heeft om te paren na de winterslaap.

Als u er voor kiest om uw schildpad in winterslaap te laten gaan, moet u als eigenaar de juiste voorbereidingen treffen. Een eerste vereiste is dat de schildpad gezond is. Gemiddeld nemen de voorbereidingen voor de winterslaap drie weken in beslag. Om te beginnen moet de omgevingstemperatuur in het verblijf geleidelijk teruggebracht worden naar ca. 5 ˚C en de daglichtlengte verkort worden. Tegelijkertijd moet het maagdarmkanaal goed leeg zijn door het dier dagelijks in een warm bad te plaatsen, waardoor alle afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Als dit niet gedaan wordt, gaan deze resten rotten in het lichaam en zal het dier ziek worden. Zodra ze helemaal ‘leeg’ zijn, kan de winterslaap beginnen. Zorg in elk geval voor een rustige en veilige plek, waar de schildpad geen gevaar kan lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veilige plek in de tuin, in de kelder, garage, of een andere plek waar de temperatuur ca. 5 C blijft.
Tijdens de winterslaap hebben de dieren verder geen verzorging nodig, anders dan de optimale omstandigheden te handhaven, de diepte van de slaap te controleren (slaap, maar wel reactie bij aanraken) en het gewicht regelmatig te controleren. Als hij teveel gewicht verliest zult u hem uit zijn winterslaap moeten halen.

Normaal gesproken zal een gezond dier, wanneer het uit zijn winterslaap ontwaakt, binnen de kortste keren weer ‘rondrennen’ en gaan eten. Als dit niet gebeurt, dan is er iets mis. Het is dan noodzakelijk om het dier met spoed te laten onderzoeken. Na het doornemen van een uitgebreide vragenlijst voor de eigenaar, een zorgvuldig klinisch onderzoek, onderzoek van de ontlasting en eventueel een bloedonderzoek, zal de dierenarts de diagnose proberen te stellen. Indien nodig kan met geavanceerde apparatuur uitgebreider onderzoek gedaan worden.

Behandeling

Er wordt een behandelplan gemaakt en vaak worden de patiënten opgenomen en krijgen ze een behandeling op maat. Problemen tijdens de winterslaap zijn vaak het gevolg van verkeerde verzorging, meestal door onwetendheid van de eigenaar. Daarom zal de arts van de UKG ook de eigenaar van het dier een goede voorlichting geven over voeding, huisvesting en verzorging.

U kunt met uw dier voor een behandeling terecht bij de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren.