Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Wonden aan pezen

Pezen vormen de verbinding tussen spieren en botten. Ze zijn er in twee soorten: buigpezen en strekpezen. Wonden aan de laatste categorie zijn meestal goed te behandelen. Bij buigpezen is de prognose vaak minder gunstig. Dat heeft te maken met de lichaamsbouw van het paard: op de buigpezen rust namelijk voortdurend een gewicht van ongeveer 600 kg. Dat maakt het herstel minder eenvoudig. De kans bestaat bijvoorbeeld dat er verklevingen optreden in de getroffen pees, met blijvende kreupelheid als gevolg.

In veel gevallen wordt door de eigen dierenarts het been verbonden voor het paard op transport gaat. Vaak dient de dierenarts ook vooraf medicatie toe, en geeft hij/zij een inschatting van het bloedverlies.

Diagnose

Soms zijn peesverwondingen al met het blote oog zichtbaar, soms is het nodig om te kijken met een kleine camera of met behulp van echo.

Behandeling

Bij wonden aan pezen wordt het been gedurende zes weken in het gips gezet. Het paard blijft tijdens deze periode in de kliniek. Het herstel is op deze manier goed te volgen.

U kunt voor behandeling terecht bij de afdeling Heelkunde.

Risico’s

Bij de behandeling van peeswonden wordt in veel gevallen narcose toegepast. In het algemeen geldt voor paardachtigen dat bij narcose de kans op complicaties iets groter is dan bij andere dieren. Vandaar dat wij het dier voor en na de narcose graag willen kunnen observeren. Lees meer over narcose bij paarden.