Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Verhalen

“Doordat we het samen doen, maakt Bombay mijn dromen waar”

Veertien jaar geleden kocht Jolanda de Pijper, kliniekassistent bij de Universiteitskliniek voor Paarden, de toen driejarige Bombay op Marktplaats. De zwarte ruin was destijds nét zadelmak en moest alles nog leren. Nu loopt hij op het hoogste niveau binnen de paardensport, namelijk de Grand Prix.

Jolanda de Pijper met Bombay

“Vanaf het moment dat ik Bombay kocht heb ik geroepen dat ik hem alles zelf wilde leren. Hierdoor duurde het iets langer, maar was de weg richting de Grand Prix absoluut bijzonder”, vertelt Jolanda met een glimlach van oor tot oor.

Boordevol energie

“Bombay is super werkwillig, soms wil hij iets té graag. Op een vrije dag spaart hij al zijn energie op voor de volgende dag. Waar andere paarden op een grote wedstrijd met veel vlaggen en tenten misschien in hun schulp kruipen, doet Bombay er nog een extra schepje bovenop. Eigenlijk denk ik dat Bombay meer kwaliteit in zich heeft dan dat ik dat heb. Maar doordat we het samen doen, maakt hij mijn dromen waar.”

Tijdelijke carrièreswitch

Naast Grand Prix-paard heeft de zeventienjarige ruin ook een carrière als het paard van Sinterklaas. “In december 2021 liep Bombay mee tijdens de optocht van een naastgelegen dorp. Sinterklaas had nog nooit op een paard gezeten en had een ladder nodig om erop te komen. Toen de Sint eindelijk in het zadel zat, stapte Bombay, onder begeleiding van de vrolijke fanfaremuziek, doodgewoon weg. Alsof hij nooit anders had gedaan.”

Een echte duizendpoot

“Ik ben al 23 jaar kliniekassistent. Mijn werkzaamheden lopen behoorlijk uiteen. Zo doe ik de opvang van de poli’s, voer ik maag en luchtwegscopieën (kijkoperaties) uit en draai ik mee op de spoedafdeling. Eigenlijk ben ik een echte duizendpoot, de afwisseling in mijn werk vind ik dan ook het allerleukste. Een keerzijde van de medaille is dat niet alle patiënten gered kunnen worden. Soms sta je machteloos en dat is niet leuk, maar ook dit is onderdeel van ons werk.”

Tekst: Rowan Loopstra | Foto: Bas Niemans

In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.