“Echte gesprekken hebben we als we met de hond wandelen”
“Toen we Abi kregen, waren we in onze onderzoeksgroep bezig met een studie naar een nieuwe behandeling voor het syndroom van Cushing* bij honden. De naam van dit onderzoek heeft ABI als afkorting, en zo kwamen we op de naam voor onze nieuwe hond.” Sara Galac glimlacht voortdurend als ze praat over haar Maltipoo van bijna drie jaar en nog geen vier kilo. “Ze is echt een fantastische hond.”
“Ze is ontzettend vrolijk, speels, slim, dol om mee te gaan op de fiets en ik kan veel met haar doen. Zo sup ik bijvoorbeeld met haar op de Kromme Rijn. Als een kapitein zit ze voorop op de sup. We krijgen altijd opmerkingen van wandelaars en er worden vaak foto’s van ons gemaakt. Nog even en we halen de lokale krant.”
Wandelen
Abi was een pup van acht weken toen ze bij Sara kwam. “Een cadeautje in coronatijd. Zij hield ons letterlijk op de been. Onze tienerdochters en wij zaten hele dagen thuis achter onze computerschermen. Maar met een hond ga je wandelen, en dan heb je gesprekken met elkaar. Weg van de schermen, zonder telefoons, gewoon wandelen en praten. Onbetaalbaar. En dat doen we nu nog steeds. Echte gesprekken hebben we als we met de hond wandelen.”
Realiteit
“Ik denk dat je goed moet kijken welke hond bij je past”, antwoordt Sara op de vraag of ze een tip heeft voor diereigenaren. “En je moet je realiseren, voordat je met een hond begint, dat het veel tijd kost om voor een hond te zorgen. Dat is ook de reden dat wij pas laat een hond kregen. We hadden al twee katten, maar katten zijn vaak minder werk.”
Onderzoek
Sara werkt als onderzoekster aan het thema kanker bij gezelschapsdieren. “Onderzoek is wat mij drijft, maar wat mijn werk echt leuk maakt is de variatie. Ik ben betrokken bij het onderwijs en de patiëntenzorg. Het allermooiste is als ik de bevindingen van onderzoek kan toepassen in de praktijk en als ik de toekomstige dierenartsen kan inspireren voor het onderzoek.”
* Het syndroom van Cushing is een aandoening die ontstaat als er teveel stresshormoon door een hypofyse- of een bijniertumor geproduceerd wordt.
Tekst: Renske Belt | Foto: Bas Niemans
In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.