“Een Fries paard krijg je niet gek”
Op de foto kijken merrie Midsummer en Arnold Gaasenbeek, medewerker bij de Universiteitskliniek voor Paarden, elkaar bijna verliefd aan. “Midsummer is een Fries paard en Friese paarden hebben, naar mijn mening, hele mooie eigenschappen. Ze zijn rustig en vaak erg krachtig. Een Fries paard krijg je niet gek. Zelfs als ze een koliek (buikpijn) hebben, zeuren ze niet. Dit komt doordat ze een hoge pijngrens hebben.”
De foto van Arnold met Midsummer is gemaakt vlakbij het dierenziekenhuis, in de weilanden waar sinds kort nieuw zaaigoed bloeit. Ook tijdens de fotosessie toont Midsummer haar Friese karakter. “Terwijl we zochten naar een geschikte plek voor de foto, graasde ze lekker in het weiland en keek op haar dooie gemakje om zich heen.”
Met een schaap naar de kliniek
Als kleine jongen van tien, twaalf jaar kwam Arnold al met zijn vader naar de kliniek, destijds de enige bebouwing op een verder braakliggend terrein. “Mijn vader was veehandelaar en als bijvoorbeeld een schaap niet op de natuurlijke manier kon bevallen, kwamen we hier voor hulp bij de natuurlijke bevalling of een sectio (keizersnede).”
Hechte klantrelatie
Inmiddels werkt Arnold al meer dan dertig jaar bij de faculteit Diergeneeskunde waarvan de laatste twaalf jaar op de afdeling patiëntenadministratie van de Universiteitskliniek voor Paarden. “Ik ben op 15 augustus 1994 begonnen als dierverzorger. Klanten van vijfentwintig jaar geleden kennen me nog en vaak heb ik aan één woord genoeg om ze te kunnen helpen.” Verder houdt hij zich voornamelijk bezig met de facturatie. “Ik ben vrij goed in cijfertjes en ben een klein beetje autistisch,” zegt hij met een lach. “Toen ik net begon op deze afdeling duurde het drie maanden voordat een diereigenaar een factuur kreeg, nu ontvangen ze die een stuk sneller.” Ook waardeert hij het contact met collega’s van andere afdelingen. “Ik voel me hier als een vis in het water.”
Tekst: Renske Belt | Foto: Bas Niemans
In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.