“Een kat met rituelen”
“De fotosessie was een heel avontuur,” lacht Clara Verdenius, specialist in opleiding bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Voor de foto moest Frits zijn vertrouwde postcode gebied namelijk even verlaten. Toch blijft hij blijft liever in zijn eigen straat. “Ik hield hem vast in mijn armen maar hij duwde zich met zijn pootjes van me af. Op een gegeven moment zei ik tegen de fotograaf: ‘We moeten nu de foto maken, anders lukt het zo niet meer’.”
Een bepaald type
“In de straat bezoekt Frits dagelijks vier of vijf adressen voor iets te eten of een aai over zijn bol. Hij kiest zijn adressen niet willekeurig, vooral de oudere alleenstaande vrouw vind hij leuk.” Frits is een gecastreerde kater van bijna negen jaar en volgens Clara ‘een kat met rituelen’. “Het grappigst vind ik ons avondritueel. Wij hebben een luikje in de woonkamer zodat Frits gemakkelijk naar boven kan. Elke avond als we naar bed gaan doen we het licht in onze slaapkamer uit. Dan horen we beneden het luikje klapperen. Kort daarna stormt Frits miauwend onze slaapkamer binnen met zijn IKEA knuffelmuis in zijn bek. Ik doe dan het licht weer aan en zeg: wat een mooie muis Frits! En daarna kan hij rustig gaan liggen en slapen.”
Twee dagen kwijt
Dat Frits van avontuur houdt is duidelijk. “Hij is meerdere keren door de brandweer gered uit een boom van twintig meter hoog. De laatste keer was vorig jaar zomer. Ik was hem al twee dagen kwijt en ben tig keer voorbij een boom gelopen waarin hij zat, maar hij miauwde niet. Tot ik op mijn werk gebeld werd door de achterburen. Of ik naar huis wilde komen want Frits zat in de boom en de brandweer was onderweg.”
Het mooiste specialisme
Na enkele jaren werken bij de Universiteitskliniek voor Paarden, maakte Clara vier jaar geleden de overstap naar de afdeling Oogheelkunde bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. “Ik heb deze overstap gemaakt omdat het diersoort overschrijdend is. We behandelen namelijk alle diersoorten: honden, katten, paarden, koeien en zelfs schildpadden. Het met elkaar bezig zijn om dieren te helpen vind ik het mooiste dat er is om te doen”.
Tekst: Rowan Loopstra | Foto: Bas Niemans
In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.