Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Verhalen

“Eva, Lex en Mika zijn veel gewend”

Yvonne van Zeeland, specialist vogelgeneeskunde, raakt niet uitgepraat over vogels. “Het zijn fascinerende dieren. Niet alleen qua anatomie en fysiologie, maar ze zijn ook heel intelligent en sociaal en kunnen zelfs onze taal leren spreken. Hun evolutie is ook bijzonder. Wist je dat ze nauw verwant zijn aan krokodillen en direct afstammen van de dinosaurussen?”

Yvonne van Zeeland met Eva (schouder), Lex (voorgrond), Mika (hand)

De liefde voor vogels was er al op jonge leeftijd. “Als kind heb ik een keer mijn haar afgeknipt zodat de vogels er een nestje van konden bouwen. Mijn moeder was daar alleen niet zo blij mee”, vertelt Yvonne lachend.

Elke vogel een eigen persoonlijkheid

De papegaaien op de foto zijn van een trouwe cliënt. “Ik wilde mijn eigen vogel niet alleen voor een foto meenemen, wat ze sowieso al spannend vindt, en de resterende tijd geen aandacht kunnen geven omdat ik aan het werk ben. Deze vogels kwamen voor een controle, en zijn heel sociaal en relaxed voor de camera. Lex, de geelvoorhoofdamazone, praatte zelfs volop tijdens de fotosessie en vroeg onder andere: ‘Gaan we lekker wandelen?’.”

Zo heeft elke vogel een eigen persoonlijkheid. Eva, de grijze roodstaartpapegaai, is bijvoorbeeld wat bedeesder en introverter dan de meer assertieve en extraverte Lex, terwijl Mika, de rosé kaketoe, heel nieuwsgierig, eigenwijs en expressief is.

Een holistische kijk op gezondheid

“Bij de gezondheid van een dier denken de meeste mensen aan lichamelijke gezondheid, maar mentale gezondheid is minstens zo belangrijk. Die holistische kijk op gezondheid kenmerkt mijn manier van werken. Welke stappen kunnen genomen worden om stress bij een dier te minimaliseren? Welke verrijking en omgevingsaanpassingen kunnen bijdragen aan een verhoogde levenskwaliteit? De invulling daarvan stem ik af op het natuurlijke gedrag en de persoonlijkheid van de vogel.”

Samen werken aan gezondheid en welzijn

Als specialist vogelgeneeskunde zet Yvonne zich in voor onderwijs, onderzoek en de patiëntenzorg van de faculteit Diergeneeskunde. “Ik vind het leuk en uitdagend om die taken te combineren. En daarnaast werk ik graag samen met het team en collega’s van andere disciplines aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van vogels.”



Tekst: Renske Belt | Foto: Bas Niemans

In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.