Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Verhalen

“Het hebben van honden bindt mensen”

“Ze liggen niet bij elkaar in de mand, maar komen wel voor elkaar op,” zegt Cornélie Westermann over haar twee viervoeters Ollie en Capi. Cornélie Westermann is sinds 2000 internist paard bij de afdeling Inwendige Ziekten van het Universitair Dierenziekenhuis. Naast internist is Cornélie ook onderwijsdirecteur voor de master Diergeneeskunde, geeft ze onderwijs en doet ze onderzoek.

Cornélie Westermann met Ollie en Capi

Neus voor problemen

“Ollie is een elfjarige Jack Russel en heeft een neus voor het opsporen van problemen. Zo gaat hij naast mensen zitten die problemen hebben om hen knuffels te geven. En leert hij kleine kinderen met angst voor honden dat niet alle honden eng zijn. Als ik bij mensen op visite ga en Ollie gaat naast een bepaald persoon zitten, dan weet ik dat diegene niet goed in zijn vel zit.”

Familiehond

“Capi is twee jaar geleden als familiehond gekocht toen mijn vader overleed, als gezelschap voor mijn moeder. Vrij snel werd hij onze hond omdat de gezondheid van mijn moeder achteruitging. Nu hebben we dus twee honden en dat is hartstikke leuk! Waar kleine Ollie de rust zelve is, en zodra ik ‘office’ zeg klaarstaat om opgetild te worden om mee te gaan naar mijn thuiskantoor, is Capi een jonge doldwaze hond die alles en iedereen leuk vind.”

Een groot voordeel

“De leukste plekken om met de honden te wandelen vind ik de bossen in De Bilt –vlakbij mijn huis—en het strand. Hier kunnen ze lekker spelen met andere honden. Een groot voordeel aan het hebben van honden is dat je met iedereen een praatje hebt, het bindt mensen.”

23 jaar vol afwisseling

“Mijn baan is heel afwisselend. Studenten opleiden vind ik het mooiste om te doen. Het werk op de faculteit blijft boeien door alle verschillende werkzaamheden. Het is bijvoorbeeld heel gaaf om de nieuwe master te ontwikkelen. Binnen de Universiteit Utrecht kun je zoveel verschillende dingen leren en paden inslaan. Dat maakt waarom ik er al 23 jaar werk”.

Tekst: Rowan Loopstra | Foto: Bas Niemans

In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.