Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Verhalen

‘Hij bewaakt het fort, zij is de spring-in-‘t-veld’

De een is braaf en rustig, de ander een onwijze spring-in-‘t-veld. Twee Friese Stabijs uit een verwante lijn maar toch zó verschillend. “Deze foto geeft de karaktereigenschappen van Jouke en Rapke precies weer” zegt Ronald Jan Corbee met een glimlach.

Ronald Jan Corbee met Jouke en Rapke

“Jouke is een reu van negen jaar, hem heb ik zelf gefokt en hij is bij mij geboren. Het is een hele rustige betrouwbare hond. Hij bewaakt het fort, en zo zit hij er ook bij. De spring-in-‘t-veld genaamd Rapke is een teef van twee jaar. Zij kwam aan het einde van de coronatijd”.

Kijken is meenemen

“Jouke was al zeven, en omdat de wachtlijsten voor een Friese Stabij pup ongeveer twee jaar waren, schreef ik mij in de zomer van 2021 in voor een teefje zodat ik weer eens een nestje zou kunnen fokken. Niet twee jaar maar twee weken later werd ik gebeld dat er een hondje uit mijn lijn beschikbaar was. Totaal overdonderd zei ik tegen mijn partner  ‘Laten we gaan kijken’. Ik zei nog, als we gaan kijken dan nemen we haar mee. Dat bleek te kloppen”.

“In karakter zijn Jouke en Rapke totaal verschillend: hij houdt van knuffels en zij werkt graag. Toch speelt Rapke graag met Jouke en haalt ze zijn speelse kant naar boven”.  

Schaap met vijf poten

Ronald Jan Corbee is voedingsdeskundige bij het Universitair Dierenziekenhuis. Hij begon in 2008 als specialist in opleiding. Nu bijna vijftien jaar later is hij naar eigen zeggen: ‘Het schaap met de vijf poten’. Ik geef onderwijs, verricht wetenschappelijk onderzoek, behandel patiënten en hou mij bezig met management en valorisatie. Mijn werk zit vol uitdagingen. Ik heb slimme mensen om mij heen die zich daar soms nog niet van bewust zijn. Graag geef ik ze een zetje in de goede richting. Andere mensen beter maken, daar word ik blij van.

Tekst: Rowan Loopstra | Foto: Bas Niemans

In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.