Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Verhalen

“Lola is gek op balletjes, dus ik gooi héél veel balletjes”

“Dit is Lola en ze komt uit Slovenië”, vertelt Jolanda Koelman, medewerker sterilisatie bij het Universitair Dierenziekenhuis. “Toen we haar kregen was ze een maand of vijf, niet zindelijk en een ongeleid projectiel. Het heeft even geduurd, maar het is allemaal goed gekomen met veel liefde en geduld.”

Jolanda Koelman met Lola

“Ik ga graag met haar het bos in. Ze is gek op balletjes, dus ik gooi héél veel balletjes. Totdat ik zie dat ze moe is. Dan moet ik stoppen, want Lola gaat anders over haar eigen grenzen heen.”

Kromme Rijn

“Als we op de smalle paadjes langs de Kromme Rijn wandelen, houd ik haar meestal aan de riem. Ze kan namelijk best fel zijn tegen andere honden. Daarentegen is ze in het bos vriendjes met iedereen.”

“Ze is aanhankelijk, maar op haar aangeven. Soms wil ik haar gewoon even aaien, even kroelen. En soms vindt ze dat prima, maar andere keren duikt ze weg. Ze lijkt een beetje op een kat, ze komt wanneer zij wil en wij zijn haar personeel.”

Op de bank slapen

“Lola kan heel grappig zijn. Ze mag bijvoorbeeld op de bank slapen. Daar leg ik altijd een kussentje voor haar neer, ze kan daar haar koppie op leggen. Vorige week zag ik dat ze onze eigen plaids (kleedjes), die op de leuning van de bank liggen, erbij schraapt met haar poten. Ze maakt gewoon haar eigen bed op.”

Operatiekamer

Jolanda heeft bijna achttien gewerkt bij de patiëntenadministratie van het Universitair Dierenziekenhuis en daarna de overstap gemaakt naar het sterilisatieblok van de operatiekamer. “Ik zorg samen met mijn collega’s voor schoon operatiemateriaal zodat er weer geopereerd kan worden.” Daarnaast is ze sinds enkele jaren begeleider van participanten. “Het is mooi om te zien hoe hun eigenwaarde steeds groter wordt. Ik ben heel blij met dit extra stuk werk.”Tekst: Renske Belt | Foto: Bas Niemans

In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.