Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Verhalen

Robin van den Boom over gezonde paarden: “Rust, reinheid en regelmaat zijn heel belangrijk”

Merrie Ennia steigert als er een karretje van de groendienst voorbijkomt tijdens de fotosessie. “Ze is een beetje zenuwachtig paard,” zegt Robin van den Boom, coördinerend teamleider en hoofd inwendige ziekten bij de Universiteitskliniek voor Paarden. Even later is Ennia weer rustig. De fotograaf neemt de foto van beide op een bruggetje bij landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen, een prachtig natuurgebied vlakbij het Utrecht Science Park.

Robin van der Boom met Ennia

De merrie is een onderwijspaard. Dit houdt in dat ze bij de Universiteitskliniek voor Paarden op stal of in de wei staat en studenten bij dit paard bijvoorbeeld leren hoe je een diagnose stelt of een verband aanlegt. “Het geven van onderwijs in de kliniek vind ik het leukste dat er is. Het liefst laat ik daarbij zoveel mogelijk over aan de student; de student onderzoekt het paard en ik kijk of het goed gaat en geef de student een terugkoppeling over het handelen.”

Afwisseling

Robin is coördinerend teamleider van de Universiteitskliniek voor Paarden. “Iedere discipline in de kliniek heeft een teamleider. Samen zijn we verantwoordelijk voor het goed functioneren van de kliniek. Ik vervul daarin een coördinerende rol en ben voorzitter van het teamleidersoverleg. Het is een beetje vergelijkbaar met een ‘Chef de Clinique’ in een academisch ziekenhuis.”

Ook verricht hij onderzoek naar het maagdarmkanaal. “Veel paarden hebben last van koliek, maar hoe ontstaat dit? En hoe voorkomen en herstellen we koliek bij paarden?” Daarnaast is hij als dierenartsspecialist werkzaam in de kliniek. “De afwisseling in werkzaamheden komt zowel het onderwijs als het onderzoek en het dierenartsenwerk in de kliniek ten goede.”

Gezondheid

Dierverzorgers, dierenartsen en studenten zorgen goed voor paarden zoals Ennia. “We geven ze de juiste voeding en zorgen ervoor dat ze voldoende dagelijkse beweging krijgen in onze manege, via weidegang of in de stapmolen. En net als bij kinderen is rust, reinheid en regelmaat heel belangrijk voor paarden. Ongerust over een ziek onderwijspaard hoeven we niet te zijn. De ambulante kliniek voor eerste medische zorg is om de hoek en er lopen hier voldoende specialisten rond.”


Tekst: Renske Belt | Foto: Bas Niemans

In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.