Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Verhalen

“Thuis jagen de katten hém door de straat in plaats van andersom”

Als Masha de Koning-Hoogeboom met haar Jack Russel Terriër Skip op pad gaat loopt hij altijd los. “Hij is zo makkelijk en lief, echt een maatje. Skip is al tien jaar bij ons. We kregen hem als pup. Nu groeien onze kinderen met hem op. Hij hoort zo bij ons, eigenlijk is hij ons eerste kind.”

Masha de Koning met Skip

Eigenlijk is Skip iets te lief. “Hij is een watje. Thuis jagen de katten hém door de straat in plaats van andersom. Zelfs mijn konijnen zijn hem de baas.” Maar dat lieve is ook heerlijk.“ Skip betekent voor mij thuiskomen. Als ik de deur opendoe is hij de eerste die je ziet. Hij houdt je altijd in de gaten. Als je niet lekker in je vel zit, ziet hij dat gelijk en dan komt hij bij je zitten.”

Kennis overbrengen

Masha werkt bij het Universitair Dierenziekenhuis als medewerker radiologie. “Ik vind het mooi om iets te kunnen betekenen voor een ziek dier. Maar ook het technische aspect vind ik heel leuk en uitdagend. Dat je bijvoorbeeld een tumor zo precies bestraalt, dat je alleen het zieke weefsel raakt en niet het gezonde. Ook kan ik hier mijn kennis overbrengen in het onderwijs aan studenten.”

Oorspronkelijk werd Masha opgeleid in de humane zorg. “We werken hier met dezelfde apparatuur, dus de overstap ging makkelijk. Ik vind het heel afwisselend, we werken met verschillende diersoorten, van een kleine vogel tot een groot paard. Hierdoor moet je creatief kunnen denken en inventief zijn. Een verschil is ook dat mensen kunnen vertellen wat er aan de hand is en waar de pijn precies zit. Dieren niet, dat maakt het extra uitdagend.”

Tekst: Nicole van Hoorn | Foto: Bas Niemans

In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.