Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Verhalen

“Ze is het leukste paard van stal”

“Ze is het leukste paard van stal” zegt Ryanne Gerrits-Van Riet over merrie Hera. Een toevallig voorbijlopende collega is het met Ryanne eens: “Een blij paard met een mooie uitstraling, en ze gaat braaf mee naar buiten.”

Ryanne Gerrits-Van Riet met Hera

“Vroeger had ik altijd zelf paarden. Ik trainde ze en reed wedstrijden, heerlijk vond ik dat. Maar mijn leven is nu anders en helaas past een eigen paard daar niet meer in.” Dan maar helemaal geen dieren meer? “We hadden een tijdje honden, maar mijn man is allergisch voor werkelijk alles. Heel jammer. Gelukkig heb ik een vriendin met een paard, daar rijd ik af en toe op.”

Team

Ryanne is teamleider patiëntenadministratie bij kliniek paard van het Universitair Dierenziekenhuis. Vaak is het druk op de afdeling. Patiënteigenaren schrijven zich in aan de balie, bellen voor een afspraak of vragen om advies en ondertussen stroomt de mailbox vol en wachten er facturen. “We hebben een goed, vast team van acht mensen. En wat ik heel leuk vind, is dat geen dag hetzelfde is. Je hebt steeds te maken met verschillende patiënteigenaren en verschillende patiënten. Soms lopen emoties bij patiënteigenaren op en bieden we een luisterend oor. Ik begrijp die emoties wel, want het gaat over paarden die er soms slecht aan toe zijn en niet meer beter worden.  We zien eigenaren hier wekenlang binnenkomen, en leren ze een beetje kennen. Maar het loopt ook vaak goed af hoor, en als een paard dan eindelijk op een dag naar huis mag, is dat mooi om mee te maken. Daar doen we het met z’n allen toch voor.”

Prachtig dier

Terug naar merrie Hera, een onderwijspaard op stal bij de Universiteitskliniek voor Paarden. Studenten Diergeneeskunde leren bij Hera bijvoorbeeld hoe je een diagnose stelt of een verband aanlegt. Haar bijrijder en verzorger is ook een student. “Het is een prachtig dier en we zijn allemaal dol op haar.”

Tekst: Renske Belt | Foto: Bas Niemans

In de serie Dierbaar vertellen medewerkers van het Universitair Dierenziekenhuis over een dier dat voor hen bijzonder is. De foto’s in deze serie hangen in het Universitair Dierenziekenhuis.