Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Gezond gefokt

Gezond gefokt

Screenings en DNA-testen

Bij het Universitair Dierenziekenhuis kunt u uw dier laten screenen op erfelijke en aangeboren aandoeningen. Met screenings kan de dierenarts potentiële gezondheidsproblemen in een vroeg stadium opsporen, zelfs als uw dier nog geen symptomen vertoont. U kunt ook het DNA van uw dier laten testen. Uit DNA-onderzoek kan blijken dat uw dier een erfelijke aanleg heeft voor een bepaalde aandoening. Screening en DNA-testen verkleint daarnaast het risico op erfelijke ziekten en rasproblemen in de fokkerij. Samen zetten we zo gerichte stappen om de honden- en kattenpopulatie in Nederland gezonder te maken.

Begeleiden van gezond fokken

In het Universitair Dierenziekenhuis kunt u zich, door de dierenarts-specialisten van de afdeling Voortplanting, laten begeleiden in het gezond fokken van uw gezelschapsdieren.

Deze dierenartsen kunnen zowel bij uw reu als uw teef een vruchtbaarheidsonderzoek uitvoeren. Voor uw reu kunt u dan denken aan een onderzoek van zijn geslachtsdelen- en organen en onderzoek naar zijn spermakwaliteit. Met uw teef kunt u bij ons terecht om onder andere het optimale moment van dekking of inseminatie te bepalen (zogenaamde vruchtbaarheids- of fertiliteitbegeleiding) en voor kunstmatige inseminatie als natuurlijke dekking niet mogelijk is. Daarnaast helpen we u graag bij de import en export van sperma van de reu en het invriezen en de opslag van sperma van de reu.

Kooiker hondje

Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde

Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht doet wetenschappelijk onderzoek naar erfelijke ziekten, schadelijke uiterlijke kenmerken en gedrag bij gezelschapsdieren, en vertaalt deze naar praktische instrumenten die ingezet kunnen worden door praktiserend dierenartsen en beleidsmakers.

In het maatschappelijk debat rondom het welzijn van gezelschapsdieren zijn drie belangrijke thema’s aan de orde:

  • Welzijnsaantasting in de fokkerij van gezelschapsdieren door schadelijke uiterlijke kenmerken en een hoge frequentie van erfelijke ziekten door inteelt.
  • Misstanden door malafide import en handel van gezelschapsdieren en het risico op insleep van infectieziekten en zoönosen.
  • Bijtincidenten en agressie bij honden al dan niet samengaand met verwaarlozing, onvoldoende socialisatie en opvoeding.

Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde ontwikkelt praktisch inzetbare instrumenten, zoals PetScan, Fit2Breed en de DNA-databank en werkt samen met onder andere het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en om deze maatschappelijke vraagstukken structureel aan te pakken.

Samen maken we het verschil voor onze dieren

Als Nederlanders zijn wij gek op onze huisdieren. We willen dat ze gezond zijn en gezond blijven. Helaas leiden erfelijke aandoeningen bij honden en katten en regelmatig tot welzijnsproblemen. Ook dieren die zelf niet ziek zijn, kunnen erfelijke ziekten doorgeven aan hun nakomelingen. Het Expertisecentrum Genetica Diergeneeskunde wil nieuwe methodes ontwikkelen om erfelijke ziektes bij rashonden en -katten duurzaam tegen te gaan. Daarom zet het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde zich in voor het thema Gezond Gefokt. Elke donatie, hoe klein ook, maakt het verschil voor de gezondheid en toekomst van onze huisdieren. Ga naar  Vrienden Diergeneeskunde voor meer informatie.